»Francoske oblasti so bile nedavno obveščene o aretaciji Faribe Adelkhah,« so sporočili s francoskega zunanjega ministrstva. Pojasnili so, da ima raziskovalka na področju antropologije in družbenih ved s pariške univerze Science Po, francosko in iransko državljanstvo.

Pariz je iranske oblasti pozval, naj pojasnijo okoliščine, v katerih je akademikinja, in zakaj so jo aretirali. Francija je zahtevala, naj ji takoj omogočijo dostop do konzularne pomoči. »Doslej nismo prejeli zadovoljivega odgovora,« so pojasnili.

Iranski predsednik aretacije ni potrdil

Tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiei ni mogel potrditi aretacije. »Nimam nobene informacije o tem. Slišal sem to informacijo, a ne vem, kdo je bil aretiran in zakaj,« je povedal.

Več iranskih medijev je poročalo, da so 60-letno znanstvenico aretirali pred tremi tedni, francoski pa, da so jo prijeli 7. junija.

V preteklosti so v Iranu aretirali že več iranskih državljanov, ki imajo tudi državljanstvo ene od zahodnih držav. Francosko akademikinjo Clotido Reiss so na primer zaradi domnevnega vohunjenja pridržali med letoma 2009 in 2010 za deset mesecev.

Do aretacije Adelkhahove prihaja v času, ko se Francija skupaj z Nemčijo in Veliko Britanijo trudi za ohranitev jedrskega dogovora z Iranom, od katerega je ta že deloma odstopil.