Vsi štirje aretirani so državljani Indije in jih še zaslišujejo. Zaenkrat proti nobenemu niso vložili obtožnice, so sporočili iz policije.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi je v luči zasege tankerja danes ponovno posvaril Veliko Britanijo, naj se raje ne spušča v nevarne igre, v katere jo vlečejo ZDA.

Premier Gibraltarja, britanskega čezmorskega ozemlja, Fabian Picardo pa je danes v parlamentu zagotovil, da se je vlada za zasego tankerja odločila sama, zaradi kršenja sankcij EU in ne zaradi zunanjega političnega vpliva.

Iranski tanker, dolg 330 metrov, sta gibraltarska policija in carina ob pomoči britanske kraljeve mornarice ustavili in zasegli 4. julija.

Iran je v znak nasprotovanja "nezakonitemu zasegu iranskega tankerja" na zagovor poklical britanskega veleposlanika v Teheranu. Iranski predsednik Hasan Rohani pa je v sredo dejal, da se bo Velika Britanija soočila s posledicami.

EU je sankcije proti Siriji uvedla leta 2011, potem ko je tam izbruhnila državljanska vojna. Sankcije veljajo za 277 sirskih uradnikov, vključno z ministri, zaradi njihove vloge pri "nasilni represiji" nad civilisti. Zamrznila je tudi premoženje 72 podjetij in sirske centralne banke v EU. Poleg tega je uvedla embargo na sirsko nafto in omejila investicije v Siriji.