»Z delom ekip smo zelo zadovoljni, predvsem z njihovo energijo in odzivnostjo. Treba se je zavedati, da je cilj programa, da vzpostavijo najosnovnejšo obliko produkta, za katero je kupec pripravljen plačati. Morda bodo čez leto ali dve pripravljeni na ABC-jev dvakrat nagrajeni program pospeševanja,« je povedala koordinatorka EU-projektov v ABC-pospeševalniku Polona Juvančič.

Priložnost v monetizaciji mobilnih podatkov

Ekipa AutoGT se je lotila monetizacije mobilnih podatkov in stavi na kombinacijo varne vožnje, pametnega zaslužka in več življenjske svobode. Član ekipe Lenart Čepon je povedal, da so trenutno v fazi razvoja MVP in ustanovitve podjetja, istočasno pa iščejo vlagatelje za hitrejši in udobnejši začetek. »Kratkoročni cilj je začeti ustvarjati prihodke tako za voznike kot za lastnike vozil in na drugi strani za lastnike podjetja in morebitne vlagatelje.« S pomočjo informacijske tehnologije pa idejo razvija ekipa Hotspoter, ki gradi, kot pravi Igor Aničić, »platformo za obveščanje, ki podjetjem pomaga identificirati najboljše lokacije za dostavo svojih izdelkov ali storitev končnim strankam«. Od načrtov so že prešli k dejanjem; s srbsko Eurobanko že izvajajo pilotni projekt, v okviru katerega bodo določili lokacije za postavitev bankomatov.

Pošten odnos med najemodajalcem in najemnikom

Slabe izkušnje iz študentskih let so ekipo Worig pripeljale do informacijske storitve, s katero povezujejo najemodajalce in najemnike, a hkrati prvim zagotavljajo tudi finančno sliko drugih, s čimer računajo, da bodo preprečili morebitna nesoglasja med najemniki in najemodajalci. »S platformo konec julija začnemo na Hrvaškem, načrtujemo pa širitev v tri dodatne države EU v začetku leta 2020,« je povedal član ekipe Nino Čosić. Ekipa My Weather Alert je naslovila problem vse bolj nestanovitnega vremena. Zamislili so si vremensko aplikacijo, ki različnim uporabnikom, od ladjarjev do morskih športnih navdušencev, zagotavlja pravočasno vremensko opozorilo, ki prepreči nesreče. Po besedah Martina Pečarja bodo to poletje začeli testiranja in pridobivanje prvih uporabnikov.

Lažje poročanje o stroških

Ekipa Volo s svojo rešitvijo malim in srednje velikim podjetja omogoča učinkovito avtomatizacijo poročanja stroškov. Gre za sistem, kjer uporabniki le fotografirajo ali skenirajo fizične račune in jih vnesejo v sistem Volo, ki bo povezan z naročnikovimi računovodskimi sistemi. Tea Vrcič je o ciljih dejala, da si v prihajajočih mesecih želijo predvsem oblikovati trdno bazo strank. Ekipa Portala je zasnovala aplikacijo, s pomočjo katere bodo turisti ob obisku izbrane destinacije le-to spoznali tudi v drugem času, ekipa SOS pa sistem darilnih kartic, ki potrošnikom omogoča spletni nakup kartic za različne trgovine in trgovska središča. Jurij Triler, član ekipe, je povedal, da je aplikacija že razvita in že v uporabi v vseh Qlandijah v Sloveniji ter Supernovi Ljubljana, julija pa jo bodo začeli uporabljati tudi v Supernovi Zagreb.