V Sloveniji ima vlogo regionalnega partnerja ABC pospeševalnik, ki je že začel zbirati prijave ekip iz Slovenije, pa tudi Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije, Program, za katerega prijave sprejemajo do 26. aprila, predstavlja odlično priložnost za zgodnje startupe, saj prejmejo podporo pri razvoju produkta in možnost, da lažje in hitreje vstopijo na dinamičen, a precej zahteven podjetniški trg. Pomembno vlogo pri tem igrata personalizirana podpora ter finančna podpora, ki v letošnjem programu znaša do 25.000 evrov.

Program za razvoj tehnologij prihodnosti

Program EIT Digital Venture je namenjen podjetnikom s poslovnimi koncepti s področja tehnologije prihodnosti oziroma »deep tech«. V sklopu osemtedenskega online predpospeševalnega programa bodo ekipe s pomočjo podpore ABC pospeševalnika in njegove mednarodne mreže vrhunskih strokovnjakov razvile in dokončale svoj najosnovnejši sprejemljiv produkt ter prejele potrebno pomoč pri zagonu podjetja in iskanju prvih vlagateljev. Program, ki se bo hkrati izvajal v Grčiji, Latviji, na Poljskem in Portugalskem, vključuje tudi finančno podporo v višini do 25.000 evrov, ki jo udeleženci lahko prejmejo v treh fazah glede na uspešnost – fazi priprave najosnovnejšega sprejemljivega produkta, ustanovitve zagonskega podjetja ter iskanja prvega vlagatelja.

»V EIT Digital verjamemo v inovatorje, ki so odločeni odpravljati ovire in spreminjati svojo panogo ne glede na to, od kod prihajajo. V sodelovanju z regionalnim partnerjem ABC pospeševalnikom si prizadevamo, da ideje dozorijo v najosnovnejše sprejemljive produkte, ekipe pa v samo dveh mesecih zrastejo v podjetja, pripravljena na vlaganja,« je povedala predstavnica organizacije EIT Digital Jasmina Popovska.

Lanski odzivi izjemni

»Pri lanski izvedbi programa se je število prijaviteljev v primerjavi s prvo izvedbo podvojilo in uspelo nam je izpeljati program, ki je marsikoga navdihnil za nadaljnje delo. Tudi letos upamo na povečanje števila prijav, saj gre za enega redkih programov, ki ekipe z idejami tudi finančno spodbudi k nadaljnjemu razvoju,« je povedala Polona Juvančič, koordinatorka EU projektov pri ABC Acceleratorju. Med startupi, ki jim je program lani utrl pot v podjetniški svet, sta bili slovenski podjetji Hotspoter in Volo ter hrvaški Worig.

ABC pospeševalnik je večkrat nagrajeni zagonski pospeševalnik za jugovzhodno Evropo s sedežem v Ljubljani, ki je v petih letih delovanja prispeval k rasti več kot 150 zagonskih podjetij po vsem svetu ter k razcvetu ekosistema startupov na tem področju. Vizija celotne poslovne skupine ABC pospeševalnika je razvoj stičišča, ki bi podjetnikom omogočalo dostop do znanja, povezav in delovnega okolja, ki ga potrebujejo za rast, hkrati z uresničevanjem te vizije pa postaja most in strateška točka za inovacije, poslovanje in naložbe v regiji in svetu. V okviru svojega delovanja je vpet v mnoge evropske projekte in programe, tudi programa EIT Digital, vodilne evropske organizacije na področju digitalnih inovacij in podjetniškega izobraževanja, ki spodbuja digitalno transformacijo v Evropi.