»Če se bo število migracij povečalo, bomo temu primerno tudi ukrepali,« je po današnjem ogledu razmer in srečanju z mešanimi policijsko-vojaškimi patruljami v kraju Žuniči poudaril premier Marjan Šarec.

Podobno kot v Kostelu so tudi v Beli krajini danes ponovno opozorili na uničene lokalne ceste zaradi pogostega patruljiranja policije in vojske. Po Šarčevih besedah so pričakovanja krajanov o sanaciji teh cest upravičena. »Če bo formalnopravno dopustno, bomo to v najkrajšem času tudi izvedli. Morda bo treba v ta namen spremeniti tudi kakšno uredbo ali zakon,« je dejal premier.

Marjan Šarec je v spremstvu notranjega ministra Boštjana Poklukarja in generalne direktorice policije Tatjane Bobnar obiskal tudi Ilirsko Bistrico in Kostel ter med drugim napovedal večjo prisotnost policistov in vojakov na meji pa tudi dodatno tehnično opremo, kot je panelna ograja. Za nadzor meje pa naj bi uporabljali tudi drone. »Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni,« je v Ilirski Bistrici med drugim dejal Šarec, tamkajšnji župan Emil Rojc pa je opozoril, da se je število ilegalnih prehodov meje na njihovem območju v zadnjem času podvojilo.

Na izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, da je treba na južni meji okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij, da Slovenija ne bi postala »žep« za prebežnike, je odvrnil, da je bojazen odveč. »Očitno je nastala spričo skupnih patrulj na italijanski meji. A treba je vedeti, da ima Italija skupne patrulje z vsemi sosednjimi državami, število migrantov, ki prehajajo italijansko mejo, se celo nekoliko zmanjšuje.«

Slovenska policija je v prvih šestih mesecih obravnavala 5345 nezakonitih prehodov meje ali 47 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Večina ilegalnih migrantov prihaja iz Pakistana, Alžirije in Maroka. Največ primerov so obravnavali na območju PU Koper (dobro tretjino), Novo mesto (28 odstotkov) in Ljubljana (24 odstotkov).