Štrekna bus, ki povezuje Velenje, Mislinjsko in Dravsko dolino z Labotom v sosednji Avstriji, je letošnja novost, s katero so na regionalni razvojni agenciji za Koroško nadgradili mednarodni projekt Trans-borders in razširili ponudbo javnega potniškega prometa na obeh straneh meje. Štrekna bus bo ta in prihodnji mesec med Velenjem in avstrijskim Labotom vozil celo dvakrat na dan in bo poleg sobotnega kolesarskega poletnega vlaka še popestril tudi kolesarski turizem na obeh straneh meje.

Kolesarski avtobus je ime Štrekna bus dobil po priljubljeni kolesarski poti Štrekni, ki velja za eno najbolj urejenih v Sloveniji in med kolesarji zelo priljubljenih, povezuje pa našo in avstrijsko Koroško. Vozovnico je mogoče kupiti tako na avtobusu kot na avtobusnih postajah v Velenju in Slovenj Gradcu. Vozovnica za eno osebo na relaciji med Velenjem in Dravogradom stane 4,7 evra, do avstrijskega Labota pa še dva evra več, medtem ko je prevoz kolesa brezplačen. Med Velenjem in Dravogradom avtobus pobira potnike na vseh obstoječih avtobusnih postajališčih, vožnja na celotni trasi pa traja uro in dvajset minut.

Povezava z vlakom

Vozni red Štrekna busa je usklajen tudi z voznim redom poletnega kolesarskega vlaka, ki vozi med Mariborom in Pliberkom. »Gre za nadgradnjo kolesarskih turističnih poti, avtobusna proga javnega potniškega prometa pa je sploh prva čezmejna avtobusna povezava med obema regijama na naši in avstrijski strani, ki jo po nekaj desetletjih uvajamo v sodelovanju s podjetjema Nomago in avstrijskim Verkehrsverbund GesmbH,« pravi projektni vodja regionalne razvojne agencije za Koroško Peter Zajc. Kot dodaja, se je lani z vlakom med Mariborom in Prevaljami v enajstih poletnih sobotah prepeljalo slabih 800 potnikov in dobrih 200 koles, kar je pol več kot leto poprej.

Že lani pa je bila v okviru projekta Trans-borders vožnja kolesarskega vlaka podaljšana do Pliberka. Letos pa bo poletni kolesarski vlak po zaslugi dobrega sodelovanja s Slovenskimi železnicami ter Direkcijo RS za infrastrukturo med Mariborom in Pliberkom vse do 31. avgusta ob sobotah, pa tudi ob praznikih, vodil celo dvakrat na dan.