Polona Hercog (60. na svetovni lestvici) je bila ena od teniških igralk, ki je prva stopila na igrišča All England Cluba. Dobri dve uri in pol je potrebovala, da je s 4:6, 7:6 (5), 7:5 strla odpor 47. igralke sveta Viktorie Kužmove ter proti Slovakinji dobila še drugi medsebojni dvoboj. Kako izenačen je bil dvoboj, kaže razmerje osvojenih točk, saj sta jih v več kot dveh urah in pol obe zbrali po 115. Obračun je bil tudi poln preobratov. Slovakinja je v odločilnem nizu vodila s 4:1, po štirih zaporednih osvojenih igrah pa je Polona Hercog servirala za dvoboj. Začetnega udarca ni izkoristila, a že v naslednji igri tretjič zapored odvzela servis tekmici ter ga potrdila z osvojenim začetnim udarcem. In uvrstitvijo v drugi krog. Slabše jo je odnesla Dalila Jakupović, ki je izgubila še tretji letošnji dvoboj proti Kirsten Flipkens. Ankarančanka je dobila zgolj štiri igre.

»Imela sem polno vzponov in padcev, dolgo sem se iskala, a vztrajnost se je poplačala. Veseli me, da sem v odločilnih trenutkih ostala mirna in odločna, da dvoboj pripeljem do konca,« je povedala Polona Hercog. Za uvrstitev med najboljših 32 igralk na travi se bo Štajerka jutri pomerila z Madison Keys. Američanka je bila letos s 6:4, 7:6 (3) boljša na doslej edinem medsebojnem dvoboju, ki sta ga tekmici odigrali na pesku v Rimu. Zanimivo je, da Madison Keys po porazu v četrtfinalu Rolanda Garrosa proti poznejši zmagovalki Asleigh Barty ni odigrala niti enega turnirja na travi ter neposredno pripotovala v London. Da se 24-letna igralka odlično znajde na travi, je dokazala pred štirimi leti, ko je bila četrtfinalistka Wimbledona. Polona Hercog se je doslej najdlje uvrstila v tretji krog.

Že prvi dan tri senzacije

Z odliko je svoje delo opravil Novak Đoković. Srb je imel na osrednjem igrišču neugodnega tekmeca, saj ga je Nemec Philipp Kohlschreiber letos že premagal. Đoković je izgubil prvo igro na svoj servis ter imel nekaj težav v drugem nizu. Skupni seštevek pa je bil za Đokovića dober, saj je bil potrpežljiv, agresiven in predvsem motiviran. Po dvoboju je bil Đoković na tiskovni konferenci deležen številnih vprašanj okrog Gorana Ivaniševića, s katerim sta se tik pred turnirjem v Londonu dogovorila za sodelovanje. »Imam veliko izkušenj. V tenisu se je treba večkrat odločiti hipoma. To sem storil z Goranom. Vesel sem, da je sprejel priložnost. Trava je specifičen teren, na katerem si težko trdno na terenu. Še posebej po dvobojih na pesku. Verjamem, da mi lahko Goran pri tem pomaga,« odgovarja Novak Đoković ter dodaja: »Marjan Vajda ostaja moj glavni trener. Goran Ivanišević je za zdaj priključen ekipi.«

Prvi dan Wimbledona je postregel s tremi senzacijami. Izpadla je namreč druga igralka sveta Naomi Osaka, peti Aleksander Zverev in šesti Stefanos Cicipas. Japonko je v dveh nizih ugnala Julija Putinceva (39.), Nemca češki kvalifikant Jirži Vesely, Grka pa Italijan Thomas Fabbiano. »Še nikoli nisem igrala na tako velikem igrišču kot tokrat. Morda mi je to celo pomagalo na poti do velike zmage, saj nisem imela veliko časa razmišljati o presenečenju. To je moja doslej daleč največja zmaga,« je priznala Julija Putinceva. Posebno zgodbo pa je znova spisal Thomas Fabbiano. Lani je na Wimbledonu opozoril nase, ko je v drugem krogu presenetil Švicarja Stana Wawrinko. Letos je odlično formo potrdil na generalki v Eastbournu, kjer je po petih zmagah priznal premoč Američanu Samu Querryju. Tokrat je nepredvidljivi Italijan blestel proti Cicipasu in se bo v drugem krogu pomeril s hrvaškim veteranom Ivom Karlovićem. V kategorijo presenečenj spada tudi zmaga 15-letne Američanke Cori Gauff, ki je bila boljša od 24 let starejše in petkratne zmagovalke Wimbledona Venus Williams.

Jutri trije slovenski nastopi

Najtežje delo izmed trojice slovenskih igralcev jutri čaka Aljaža Bedeneta. Njegov tekmec bo 20. igralec sveta Matteo Berrettini, ki po rezultatih v tej sezoni na travi spada med najboljše igralce na svetu. Italijan je namreč dobil turnir serije 250 v Stuttgartu, na turnirju serije 500 v Halleju pa je bil polfinalist. Berrettini je torej pred Wimbledonom na travnati podlagi dobil osem dvobojev in izgubil le z Belgijcem Davidom Goffinom. Tekmeca se bosta pomerila v drugem dvoboju dneva na igrišču številka 10. Tamara Zidanšek (61.) bo po prikazanem v tej sezoni favoritinja proti Kanadčanki Eugenie Bouchard (79.), ki je izgubila zadnjih pet dvobojev, tudi edinega na travi v kvalifikacijah Eastbourna. Konjičanka bo igrala drugi dvoboj na igrišču številka 14. Osemnajstletna Kaja Juvan (danes je zdrsnila na 133. mesto) si bo nabirala izkušnje proti Čehinji Kristini Pliškovi (94.) ter si skušala z zmago v drugem krogu priigrati dvoboj proti Sereni Williams. Debi Kaje Juvan med članicami na Wimbledonu bo na igrišču številka 9.

Jutri se bosta londonskemu občinstvu predstavila tudi osemkratni zmagovalec Wimbledona Roger Federer in dvakrat prvi Rafael Nadal, ki si še ni povsem zacelil rane po lanskem polfinalnem porazu z Novakom Đokovićem. Federer, Nadal in Đoković namreč dobro vedo, koliko turnirjev največje četverice je kdo osvojil ter da je lahko vsak med njimi najboljši vseh časov. Za zdaj je Federer zbral 20 lovorik, Nadal 18, Đoković pa 15.