Ta čas najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog je imela na najmočnejšem teniškem turnirju tega tedna v Pekingu priložnost, da bi po sedmih letih znova premagala igralko iz najboljše deseterice s svetovne lestvice. Mariborčanka je po zmagah proti odličnima Nemkama Julii Görges (27. na svetu) in Angelique Kerber (13.) v osmini finala s 6:7 (6), 6:2, 3:6 priznala premoč Kiki Bertens (8.), potem ko je v prvem nizu dvakrat servirala za zmago ter imela v podaljšani igri pri vodstvu s 6:4 dve zaključni žogici. Polona Hercog je torej od leta 2012 izgubila 19 dvobojev proti igralkam najboljše deseterice.

Čeprav je Mariborčanka v Pekingu odigrala enega najboljših turnirjev v sezoni, bo na svetovni lestvici pridobila le 15 točk. Lani je namreč na Kitajskem izpadla v drugem krogu, a je prejela še 30 točk za dve zmagi v kvalifikacijah. V ponedeljek se bo na svetovni lestvici povzpela med najboljših 50 igralk, medtem ko je po uspešnosti v tej sezoni na 53. mestu. Tamara Zidanšek je 62., najboljši slovenski igralec pa je Aljaž Bedene na 64. mestu.

Slovenski teniški igralci so včeraj dobili nasprotnika v Davisovem pokalu. 6. in 7. marca 2020 se bodo v gosteh za uvrstitev v 1. svetovno skupino pomerili proti poražencu dvoboja Pakistan – Indija. »Indija ima precej višje uvrščene igralce na lestvici ATP, zato predvidevam, da bomo igrali s Pakistanom. Informacija o tekmah v Davisovem pokalu je pravočasna, zato si bodo naši najboljši tekmovalci lažje prilagodili urnik turnirjev,« je povedal slovenski selektor Miha Mlakar.

Kako priljubljen je v teniškem svetu Goran Ivanišević, je pokazala zadnja anketa. Združenje ATP je namreč avgusta objavilo štiri imena kandidatov za vstop v teniško hišo slavnih. Trije so osvojili turnirje največje četverice med posamezniki – Goran Ivanišević, Sergi Bruguera in Conchita Martinez, Jonas Björkman pa je osvojil devet lovorik med dvojicami. Teniški navdušenci so lahko do srede tega tedna glasovali, kdo med njimi je najbolj priljubljen. Glasovi so bili oddani v 120 državah. Največ jih je zbral 48-letni Goran Ivanišević, ki je v za mnoge nepozabnem finalu leta 2001 v Wimbledonu ugnal Patricka Rafterja, potem ko je za turnir kot 125. igralec sveta prejel povabilo organizatorjev. Drugo najvišje število glasov je prejela Conchita Martinez, tretji je bil Jonas Björkman, četrti pa Sergi Bruguera.

Ivanišević se v zadnjih tednih v medijih pojavlja predvsem kot eden od trenerjev najboljšega igralca na svetu Novaka Đokovića. Srb se je odločil, da na azijski turneji ne bo najprej nastopil v Pekingu, temveč tekmuje na Japonskem. Za teniški portal Live tennis je včeraj pojasnil svojo odločitev: »V Tokiu bodo prihodnje leto olimpijske igre, zato sem se odločil, da se bom skušal čimbolj privaditi na razmere. Zlata olimpijska kolajna je moja velika želja v prihodnosti, zato bom storil vse, da jo osvojim.« Leta 2008 je bil Đoković na olimpijskih igrah v Pekingu tretji, leta 2012 v Londonu četrti, pred tremi leti pa je v Riu de Janeiru kot prvi favorit izpadel v prvem krogu, v katerem je bil boljši Argentinec Juan Martin del Potro. Novak Đoković se je po gladkih zmagah proti Avstralcu Alekseju Popyrinu in Japoncu Goju Suedi v Tokiu uvrstil v četrtfinale, v katerem se bo jutri pomeril s Francozom Lucasom Pouillom.