Motociklistični konec tedna v razredu motoGP več kot 100.000 navijačev znova ni pustil ravnodušnih. V katedrali motociklizma v Assnu, kjer je bila na sporedu osma dirka sezone, razburjenja in presenečenj ni manjkalo. Začelo se je že s petkovim hudim padcem Jorgeja Lorenza na prostem treningu, na katerem si je motociklist Honde zlomil šesto prsno vretence, nadaljevalo s presenetljivim prvim mestom Fabia Quartarare v kvalifikacijah in zaključilo s prvo zmago Mavericka Vinalesa (Yamaha) v sezoni. Ta je postal že peti zmagovalec v letošnji sezoni.

Motociklistični poznavalci se niso zmotili, ko so pred dirko dejali, da steza v Assnu ustreza predvsem Yamahi in Suzukiju. Start dirke je namreč pripadel dirkačema Suzukija Joanu Miru in Alexu Rinsu. A tako prvi kot drugi sta ostala praznih rok. Rins se je po kratkotrajnem vodstvu od dirke ekspresno poslovil po padcu v 24. krogu, medtem ko je novincu Miru že kmalu pošla sapa in je dirko zaključil kot osmi. Bitka za najvišjo stopničko se je tako vnela med Marquezom, Quartararom in Vinalesom, neuspešno pa se je vanjo skušal vmešati tudi Andrea Dovizioso. Čeprav se je trojica večkrat izmenjala v vodstvu, sta hud ritem vse do konca vzdržala le oba Španca, Quartararo pa se je moral tudi zaradi težav z motociklom zadovoljiti s tretjim mestom in drugo zaporedno uvrstitvijo na zmagovalni oder. »Prvič sem vodil na dirki, zato sem vesel in komaj čakam naslednjo dirko,« je dejal Fabio Quartararo.

Še nekaj krogov pred koncem je sicer kazalo na srdit boj rojakov za zmago, a se je vse skupaj razpletlo z zanesljivo zmago Vinalesa. Bržkone tudi zaradi Marquezove odločitve, da v dirko krene z mehko zadnjo pnevmatiko, ki se je na vročem asfaltu hitro obrabljala in zaradi česar je moral v zaključku precej umiriti svojo vožnjo. Kljub temu je aktualni svetovni prvak Nizozemsko zapustil z nasmeškom na obrazu, saj je z drugim mestom še povečal svojo prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. »Vedel sem, da je bila Yamaha na treningih močna, zato je tudi drugo mesto kot zmaga,« je vtise strnil Marc Marquez.

»To je resnično eno od dirkališč, ki so mi v koledarju najbolj všeč. Dolgo časa je minilo od moje zadnje zmage. Pripravljen sem bil na vse in na dirki sem dal vse od sebe. Na motociklu se počutim izvrstno in tudi moja glava je na pravem mestu,« pa je po šesti zmagi v karieri in prvi po avstralski preizkušnji oktobra lani dejal Maverick Vinales.

V nasprotju s 24-letnikom bo dirko čim hitreje skušal pozabiti njegov moštveni kolega Valentino Rossi. Italijanu na Nizozemskem ni šlo po načrtih čisto nič. Daleč od vrha je bil že v kvalifikacijah, na dirki pa je odstopil po trku z Japoncem Takaakijem Nakagamijem, kar se mu je primerilo tretjič zapored. A dirkaški veteran bo imel kmalu priložnost, da se navijačem odkupi, saj je ta konec tedna že na sporedu VN Nemčije v Sachsenringu.