Velika nagrada Avstralije na Phillip Islandu je minila v znamenju slabega vremena, saj je močan veter dobesedno odpihnil sobotne kvalifikacije, zato so se dirkači v nedeljo najprej pomerili za najboljša startna mesta, nato pa je sledila še dirka. In ta je imela kaj ponuditi.

Izenačeni motociklisti so se trdo borili za vsako mesto, nekaj časa je celo vodil Valentino Rossi, a potem je v ospredje prišel Maverick Vinales, ki je vodstvo obdržal skoraj do cilja. A le skoraj, kajti Marquez je vedel, da tekmeca ne sme spustiti izpred oči. Ostro je napadel najprej Crutchlowa in pri tem celo malo trčil vanj, potem pa kot senca sledil Vinalesu. Do predzadnjega kroga, ko mu ga je uspelo prehiteti. To je Vinalesa spravilo ob živce in je preveč tvegal. V zadnjem krogu je napravil napako in padel, Marquez pa je s tem slavil svojo 55. zmago s Hondo in enajsto letos.

»Vedel sem, da moram slediti Vinalesu. Če ne bi tam malce grobo prehitel Crutchlowa, bi mi ušel predaleč. Calu sem se po dirki opravičil, a moral sem tvegati. Skozi celotno dirko sem vozil res na zgornji meji mogočega,« se je nove zmage veselil Marc Marquez. Crutchlow Marquezovega tesnega prehitevanja ni vzel za slabo, saj je dejal, da razume njegovo potezo, le da mu ni jasno, kje je našel še tisto malo luknjo na notranji strani ovinka, saj je bil prepričan, da je s svojim motociklom povsem »zaprl« ovinek. »Zanj je bil to odločilen trenutek dirke. S tem nimam nobenih težav, na koncu sem tako in tako ostal skoraj brez pnevmatik in sem samo skušal priti v cilj. Ravno eno leto je, odkar sem se tukaj hudo poškodoval, torej mi lahko verjamete, da sem zelo vesel drugega mesta,« je še dodal Cal Crutchlow.

Tretje mesto je pripadlo Jacku Millerju, ki se je seveda tudi veselil dobrega rezultata na domači dirki, s sklonjeno glavo pa so stezo zapustili pri Yamahi. Vinales si je privoščil veliko napako, še slabše volje je bil Valentino Rossi. Čeprav mu je sprva dobro kazalo, je nato svojo 400. dirko v karieri končal na zanj skromnem osmem mestu. Fabio Quartararo, še en Yamahin adut, pa je bil žrtev padca Danila Petruccija v prvem krogu, ko je Ducatijev dirkač s steze pometel tudi hitrega Francoza.

Naslednja dirka bo na sporedu že čez en teden v Maleziji v Sepangu.