Slovenske odbojkarice bodo na igranje v evropski zlati ligi morale še počakati. Čeprav so prvo tekmo finala v Mislinji proti Romunkam dobile s 3:1 in si s tem na široko odprle vrata za nastopanje v višjem rangu tekmovanja, so na povratnem obračunu povsem odpovedale. Dvoboj finala srebrne lige v Aleksandriji so po zlatem nizu izgubile z 0:3 (-22, -14, -17) in tekmovanje končale na drugem mestu.

Šestnajstletnica rešetala slovensko obrambo

Slovenke so za napredovanje potrebovale dva dobljena niza po rednem delu, a jim ni uspelo osvojiti niti enega, pa čeprav je selektor Alessandro Chiappini na igrišče poslal enako začetno postavo kot na prvi tekmi pred tremi dnevi. Eva Mori, Darja Eržen, Tina Grudina, Saša Planinšec, Lana Ščuka, Ana Marija Vovk in Leja Janežič so tekmo sicer začele obetavno in s pritiskom na romunski sprejem na polovici niza prišle do prednosti štirih točk (11:7). A sledilo je precej slabše nadaljevanje oziroma padec v igri, po katerem se gostje niso več pobrale. Romunke so jih po treh zaporednih doseženih točkah ujele, kmalu pa tudi znova prešle v vodstvo. Tega niso več predale, v končnici pa si priigrale štiri zaključne žoge, kar je zadostovalo za prvi dobljeni niz.

Nič bolje se niso slovenske odbojkarice odrezale v naslednjem setu, ki je bil eden njihovih najslabših v letošnjem tekmovanju. Predvsem na račun lastnih napak so tekmicam omogočile, da so že na začetku povedle s 4:0, v naslednjih minutah pa vodstvo le še povečevale. Vse prevečkrat je nerešljivo uganko predstavljala komaj 16-letna Francesca Iona Alupei, ki je s servisi vso tekmo rešetala slovensko obrambo, tekmo pa končala z 12 točkami. Pri izidu 16:11 v korist domačink je Chiappini s polminutnim odmorom še poskušal zasukati potek niza, a mu svojih igralk ni uspelo predramiti. Romunke so že kmalu pobegnile na plus deset, niz pa osvojile še s točko prednosti več.

Slovenija zapravila vodstvo 9:5 v zlatem nizu

Tako kot pretekla niza je tudi tretji v celoti pripadel gostiteljicam. Po začetnih udarcih Eve Zatkovič in bloku Grudinove so se Slovenke še približale na točko zaostanka (12:11), vendar so imele za preobrat v napadu premalo razpoloženih igralk. Po številnih napakah so Romunke zlahka prihajale do točk in na koncu zmagale s 25:17. Ker se zmagi s 3:0 in 3:1 pri odbojki vrednotita enako, je v Aleksandriji o potniku v zlato ligo odločal dodaten, zlati niz. V njem je bila slovenska vrsta že na robu velikega presenečenja, saj je vodila že z 9:5, a še enkrat nenadoma popustila in pobudo prepustila Romunkam. Te so sprva izenačile na 10:10, po treh napakah nasprotnic in njihovem zgrešenem začetnem udarcu pa se veselile uvrstitve v višji rang tekmovanja.

»Smo zelo žalostni. Ne toliko zaradi barve medalje, saj je to vseeno kolajna, temveč zato, ker v naslednji sezoni ne bomo igrali v zlati ligi. Dolgo smo delali, a končali brez srečnega konca. Ni prvič, da na odločilni tekmi oziroma v finalu nismo prikazali najboljše igre, moramo pa vseeno biti ponosni, da smo igrali v finalu. Škoda za zamujeno priložnost, a to je del življenja. Treba se je tudi naučiti, kako se pobrati in iti naprej,« je poraz komentiral slovenski selektor Alessandro Chiappini.