V Evropi je čedalje več kokaina, ugotavlja evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami v letošnjem letnem poročilu. O tem pričajo tako rekordni zasegi kot nedavna študija ostankov drog v odpadnih komunalnih vodah, ki je pokazala, da so največje količine kokaina našli v Belgiji, Španiji, na Nizozemskem in v Združenem kraljestvu. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je kokain v letu 2017 zaužilo 2,6 milijona mladih odraslih, starih od 15 do 34 let, kar to drogo uvršča na prvo mesto prepovedanih stimulansov v Evropski uniji.

Vsak drugi 17-letnik že užival konopljo

Heroin ostaja najpogostejši prepovedani opioid na evropskem trgu. Tudi zasežena količina te droge v EU se je leta 2017 povečala za več kot tono, na 5,4 tone. Varuhe javnega zdravja skrbi, da so oblasti zasegle tudi 81 ton anhidrida ocetne kisline, ki je predhodna sestavina heroina. V zadnjih letih so namreč v Bolgariji, Španiji, na Češkem in Nizozemskem odkrili laboratorije, v katerih proizvajajo heroin iz morfija in z uporabo te predhodne sestavine. Čistost heroina ostaja visoka, maloprodajna cena pa razmeroma nizka.

Med prebivalci Slovenije je najbolj razširjena droga konoplja. To še posebej velja za mlade, saj je »travo« kdaj v življenju poskusil že skoraj vsak drugi 17-letnik (42,5 odstotka). Tako je pokazala lanskoletna raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po raziskavi med udeleženci maturantskih izletov iz leta 2017 pa je konopljo vsaj enkrat že zaužilo kar 64 odstotkov ali slabi dve tretjini anketiranih slovenskih dijakov.

Skupno spremljajo 730 psihoaktivnih snovi

V Evropski uniji je vsak peti odrasli – približno 96 milijonov ljudi – že poskusil kakšno prepovedano drogo. Zaradi njihove uporabe se vsako leto zdravi približno 1,2 milijona ljudi. Leta 2018 je bilo v EU prvič odkritih tudi 55 novih psihoaktivnih snovi, s čimer se je skupno število spremljanih psihoaktivnih snovi povečalo na 730.