»Ne bom se zagovarjal,« je obdolženi umora polsestre in svaka Marko Matić danes znova nakazal, da se bo še naprej branil z molkom. Doslej o svoji vpletenosti ni povedal še nič. Tudi ob predvajanju nazornih fotografij in posnetkov s kraja zločina, ki so razkrivali tragedijo zakoncev Grbac, se 71-letnik ni pustil zmesti. Le vsake toliko se je z rokami popraskal po glavi. Dopustil je možnost, da bo na vprašanja odgovarjal kasneje med obravnavo. Tožilstvo mu očita umor iz maščevanja in koristoljubja.

Listinski dokazi, ki jih je danes prebral sodnik, potrjujejo dosedanje neuradne informacije: vzrok za krvavi obračun v vasi Krkavče nad dolino Dragonje so bili dolgoletni družinski spori, ki so se razčiščevali tudi na sodiščih.

»Pridi, pa bom še tebe!«

Usodnega 4. avgusta 2018 je tope udarce in kričanje iz hiše, v kateri sta živela priletna Angelo in Milka Grbac, slišala soseda. Ta je Matića srečala le malo pred tem, ko se je s svojim rdečim citroenom iz Kopra pripeljal do polsestre in svaka. Ko je ob slišanem pokukala čez ograjo, je videla, da Matić v koritu pred hišo spira železno palico. Na vprašanje, kaj počne, ji je zbrusil, naj ne sprašuje in da lahko pokliče policijo. Ko sta na pomoč prihitela še dva druga soseda, je tudi njima zagrozil, naj odideta, sicer bo še njiju. Medtem so do zaselka treh hiš že hiteli prvi policisti. Matić jih je počakal pri svojem avtu, aretaciji se ni upiral. Angela so našli s hudimi poškodbami v lopi zraven hiše, njegovo prav tako hudo poškodovano ženo pa v kuhinji ob štedilniku, na katerem je pod loncem vode še gorel plin. Poškodovana je bila takrat še pri zavesti, a je čez mesec dni kljub obsežni zdravniški pomoči v bolnišnici umrla. Njen mož je preminil na kraju. Na stenskem koledarju v kuhinji sta imela še za tisti mesec obkrožen datum s pripisom ure in sobe na sodišču, v kateri naj bi se srečala z Matićem. Zaradi sporov glede dolgov in premoženja sta proti njemu vložila tožbo.

Spor zaradi zemlje

Odnosi med družinama Matića in njegove polsestre Milke Grbac so se skrhali zaradi zemljišč. Milkin mož Angelo je družini Matićevih pred desetletjem prodal zemljišča, a naj zanje nikoli ne bi dobil plačane celotne kupnine. Sodišče je zato prodajo kasneje razveljavilo, a ker so Matićevi medtem zemljišča že prenesli na enega od sinov, ki je z njimi zavaroval najeto posojilo, se je dodatno zapletlo. Zaradi neporavnanih dolgov so upniki poskušali priti do denarja z rubežem in tako je lanskega februarja dražba grozila celo domačiji Grbčevih. Za nameček sta Grbčeva Matićevemu sinu v zameno za dosmrtno preživljanje izročila tudi hišo. Spori so se poglobili, pogosto je zaradi njih posredovala policija.

Matić naj bi za morilsko orodje najverjetneje uporabil belo železno palico, policisti pa so kasneje ob pregledu njegovega avtomobila za voznikovim sedežem našli še skrito mačeto. Zdravniki na inštitutu za sodno medicino so potrdili, da je pokojni Angelo umrl zaradi obsežnih poškodb glave, ki so bile povzročene s topim predmetom. Na naslednji obravnavi bodo več o dogajanju povedale tudi priče.