»Ne priznam krivde,« je na koprskem okrožnem sodišču dejal 71-letni Marko Matić, obdolžen, da je avgusta lani z železno palico na grozovit in zahrbten način umoril svaka in tako močno poškodoval svojo polsestro, da je kasneje v bolnišnici umrla. Že na dan tragedije, ko je policiste počakal pred hišo pokojnih, se je branil z molkom, prav tako pred preiskovalnim sodnikom in tudi danes glede svoje vpletenosti ni povedal nič.

Njegov odvetnik Branko Gvozdič je sodišču predlagal zaslišanje še nekaterih prič in postavitev izvedenca psihiatrične stroke, ki bi lahko ocenil, ali je obtoženi dejanje res storil pri polni zavesti. Iz dokaznih predlogov, ki jih je danes podala obramba, gre razbrati, da naj bi poskušali dokazati, da je obdolženi kaznivo dejanje dveh umorov storil v samoobrambi. Pokojna naj bi mu namreč pred tem večkrat grozila, v spalnici žrtev pa naj bi našli orožje. Sodišče je že pritrdilo predlogu, da naj obdolženega pregleda psihiater. Ko bodo znane njegove ugotovitve, se bo sojenje nadaljevalo.

Družini sprti že desetletje

Vzrok za krvavi obračun v vasi Krkavče nad dolino Dragonje so bili dolgoletni družinski spori, ki so se razčiščevali tudi na sodiščih. Odnosi med družinama Matića in njegove polsestre Milke Grbac so se skrhali zaradi zemljišč. Milkin mož Angelo Grbac je družini Matićevih leta 2009 prepisal oziroma prodal 21 zemljišč, a naj zanje nikoli ne bi dobil plačane kupnine. Sodišče je zato prodajo kasneje razveljavilo, a ker so Matićevi ta čas zemljišča že prenesli na enega od sinov, ki je z njimi zavaroval najeto posojilo, se je dodatno zapletlo. Zaradi neporavnanih dolgov so upniki poskušali do denarja priti z rubežem in tako je lanskega februarja dražba grozila celo domačiji Grbčevih. Spori so se poglobili, pogosto je zaradi njih posredovala policija, Grbac je proti družini Matićevih vložil tožbo in medsebojno sovraštvo je bržkone vodilo tudi do tega, da se je Matić avgustovskega jutra pripeljal na dvorišče domačije svoje polsestre.

Kriki, vpitje in razbijanje

Nekaj trenutkov kasneje se je iz hiše slišalo vpitje, razbijanje in stokanje. Eden od sosedov je ob slišanem na pomoč poklical policijo, ki je pred hišo v mlaki krvi našla 83-letnega Angela, v kuhinji pa njegovo ženo, hudo poškodovano 75-letno Milko. Prvi je poškodbam podlegel kmalu po prihodu policistov. Po neuradnih podatkih naj bi ga morilec z železno palico tako grozovito pretepel, da je ostal brez zgornjega dela lobanje. Pokojnikova žena, ki naj bi imela poškodovan tilnik, glavo, vrat in rebra, pa je po vrsti operacij umrla štiri tedne pozneje v bolnišnici.

Pred hišo je na dan umora policiste počakal tudi osumljeni. Vse od takrat je v priporu in se brani z molkom. Vmes je bil na sodišču zaslišan tudi zaradi pravde glede spornih zemljišč in priznal, da so bili s pokojnima na bojni nogi.