Velika nagrada Monaka v formuli ena je bila to pot prizorišče napete dirke, ki se je odločala predvsem v glavah dirkačev. Lewis Hamilton je sicer vodil od starta do cilja, a je moral skoraj vso dirko odpeljati z enim kompletom pnevmatik, zaradi česar je imel proti koncu velike težave. Teh pa tekmeci vseeno niso znali izkoristiti.

Dogajanje je dobro zapletel Ferrarijev dirkač Charles Leclerc, ki je dirko zaradi napake ekipe v kvalifikacijah začel iz ozadja, pri nespretnem prehitevanju pa je preluknjal pnevmatiko in se komaj privlekel do boksov. Med vračanjem v bokse je na stezi pustil precej ostankov dna dirkalnika, zaradi česar so na stezo poklical varnostni avtomobil. Vsi vodilni so to izkoristili za postanek v boksih, le da so pri Mercedesu oba dirkača obuli v srednje mehke pnevmatike, Vettel in Verstappen pa sta izbrala tršo različico. Ko sta se pri izvozu iz boksov zapletla Verstappen in Bottas, si je prvi prislužil pet dodatnih kazenskih sekund ter dve kazenski točki, Bottas pa je moral krog za tem spet v bokse zaradi preluknjane pnevmatike. S tem se je živčna vojna pri Lewisu Hamiltonu šele dobro začela.

»To je bila neverjetno težka dirka, ena najtežjih v karieri. Do konca nisem verjel, da bom lahko pripeljal do cilja v vodstvu, saj sta bili sprednji pnevmatiki že skoraj povsem uničeni. Na srečo je v Monaku dokaj težko prehitevati. Izbira mojih pnevmatik je bila napačna, to moram priznati,« je povedal srečni zmagovalec Lewis Hamilton, ki je tako slavil 77. v karieri. Med dirko je kar nekajkrat opozoril svojo ekipo, a je preostale kroge odpeljal brez napake in si prislužil novo zmago.

Max Verstappen mu je sicer vso dirko sledil kot senca, prave poti mimo Britanca pa ni našel. Le dva kroga pred koncem je poskusil in bil za kakšen meter prekratek. S Hamiltonom sta trčila, na srečo pa sta jo oba odnesla brez poškodb. Vodstvo dirke je njuno trčenje označilo kot dirkaški incident in zato ni izreklo nobenih dodatnih kazni. »Imel sem le eno pravo priložnost, moral sem poskusiti, a sem bi malce prepozen. Škoda, dirkalnik je bil danes dovolj dober tudi za zmago,« pa je dodal Max Verstappen.

V ozadju sta Vettel in Bottas le mirno spremljala celoten razvoj dogodkov in pazila na že omenjenih pet sekund zaostanka za Verstappnom. »V boksih smo sicer malo pridobili. Moje pnevmatike so bile dobre, a kmalu je bilo jasno, da na zmago ne moremo računati,« je povedal Sebastian Vettel. Tretjeuvrščeni Valtteri Bottas pa je bil razočaran. Že na kvalifikacijah je le za las zgrešil najboljše startno mesto, na dirki mu je tudi šlo marsikaj narobe: »Bil sem sicer dovolj hiter za zmago, a v Monaku je težko nadomestiti izgubljeno mesto. Preluknjana pnevmatika pri trku s Verstappnom v boksih je vse skupaj le še poslabšala.« S tem je Lewis Hamilton z zmago, ki jo je namenil pokojnemu Niku Laudi, še povečal vodstvo v skupnem seštevku pred Bottasom. Pri Ferrariju so sicer lahko zadovoljni z drugim mestom Vettla, pri Charlesu Leclercu pa so to pot pošteno brcnili v temo. Naslednja dirka bo čez 14 dni v Montrealu v Kanadi.