Siemens preverja svoj poslovni odnos s Huaweijem, je koncern po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil poročanje nemškega časnika Frankfurter Allgemeinen Zeitung (FAZ). Siemens po navedbah virov iz ZDA na Kitajsko letno izvozi za 300 milijonov evrov produktov, prav z toliko pa jih od tam tudi uvozi.

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli teden podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti kitajskemu Huaweiju.

Ameriški tehnološki gigant Google je kmalu po tem sporočil, da prekinja sodelovanje s Huaweijem, kar je sprožilo špekulacije o tehnološki hladni vojni, a so ZDA prepoved poslovanja s kitajskim velikanom nato preložile za 90 dni.

Na začetku tedna je že nemški proizvajalec čipov Infineon prekinil dobavo čipov, ki jih izdela v ZDA, Huaweiju. Kot je pojasnil takrat, gre sicer le za manjši del dobav.