Potem ko so ZDA prejšnji teden prepovedale poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, se je danes od omenjenega podjetja distanciral še japonski Panasonic. Še prej so se za ta korak med drugim odločili v Googlu in Toshibi.

V luči vse večjega odpovedovanja sodelovanja s tehnološkim velikanom je Kitajska danes ZDA ponovno obtožila ustrahovanja Huaweija in uradno protestirala v Washingtonu. Obenem so Kitajci sporočili, da z ZDA ne nameravajo nadaljevati trgovinskih pogajanj, če Bela hiša ne bo izkazala »iskrenih namenov« pri tem vprašanju.

Na dogajanje se je že odzval ameriški državni sekretar Pompeo in Huawei obtožil, da ni iskren glede povezav s kitajsko vlado. »Ko Huawei trdi, da ne sodeluje s to vlado, je to preprosto neresnično,« Pompea povzema francoska tiskovna agencija AFP. Izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei po besedah Pompea laže tako Američanom kot ostalemu svetu.

Tudi Panasonic se je distanciral od Huaweija

Japonski Panasonic ne bo več kupoval komponent kitajskega Huaweija, so danes sporočili iz podjetja, ki se je tako pridružilo številnim drugim, ki so se po ameriških sankcijah distancirali od njih. Pred tem se je za podoben korak že odločila Toshiba, japonski in britanski mobilni operaterji pa bodo zadržali prodajo novih Huaweijevih telefonov.

»Prekinili smo vse poslovne transakcije s Huaweijem in njegovimi 68 družbami iz skupine, ki so podvržene ameriški prepovedi,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil predstavnik Panasonica Joe Flynn.

Panasonic sicer od tega kitajskega tehnološkega velikana po njegovih besedah kupuje »elektronske dele«, po drugi strani pa Panasonic v ZDA zanje izdeluje komponente.

Predstavniki Huaweija se na to odločitev še niso odzvali, je pa kitajski zunanji minister Wang Yi poudaril, da se bo Peking »do konca« boril v trgovinski vojni z Washingtonom.