»Za dojenčke je joga primerna od tretjega meseca oziroma takrat, ko jim glavice ni več treba podpirati, medtem ko je joga za mamice z dojenčki priporočljiva že od rojstva, ko je večji poudarek na vadbi mamice in dojenček prve mesece počiva na blazini ob njej. Pri tem konceptu so v ospredju izoblikovanje telesa mamice, okrevanje po porodu in navezovanje prvega stika,« poudarja mednarodna priznana jogistka, mama treh otrok in avtorica petih jogijskih knjižnih uspešnic Ana Kersnik Žvab, poznana tudi kot Devayani.

Uvod z masažnimi tehnikami

Jogijskih položajev za dojenčke je več, predvsem pa avtorica knjige Joga za najmlajše poudarja tiste, ki so tudi doma varni za vadbo, se pravi, da so poenostavljeni in prilagojeni potrebam najmlajšim jogistom. Dojenčki so naravni jogisti, pravi sogovornica, in jim tovrstni položaji godijo.

»Ura za dojenčke se začne z masažnimi tehnikami, spoznavanjem osnov 'baby handlinga', ki je nujno potreben tudi pri jogi, ko se dojenčka dviguje, polaga in se ga prestavlja iz položaja v položaj. Nato preidemo na jogijske položaje in na koncu umirjanje ob glasbi, ki odpira energetske centre ali čakre,« pojasni Kersnik-Žvabova.

Vadba Joga bejbi, nadaljuje sogovornica, je prilagojena in ustvarjena za dojenčke oziroma novorojenčke. Priporočljiva je za mamice, ki še okrevajo po porodu, a bi želele preživeti čas s svojimi malčki na kreativen, zabaven in varen način. Pred izvedbo položajev je nujno potreben posvet s pediatrom, opozarja priljubljena jogistka.

Pozitivni učinki vadbe za dojenčke

Vadba na dojenčke vpliva na različnih ravneh. Ne le da aktivno preživijo nepozaben čas s svojo mamico, se zabavajo in razgibajo, jogijski položaji blagodejno vplivajo tudi na njihov imunski sistem in prekrvavitev ter sproščajo. »S tem dojenčki boljše in dlje spijo, so bolj umirjeni in nasmejani, kar vpliva na boljše počutje in razvoj dojenčka. Ko vadimo v skupini, dojenčki postanejo tudi bolj družabni, samozavestni in razigrani. Pri tem spoznavajo komunikacijske tehnike, se začenjajo socializirati in postanejo radovedni. Družba drugih otrok pripomore tudi k hitrejšemu razvoju, saj se med seboj posnemajo in tako prevzemajo navade drugih malčkov,« sogovornica našteje pozitivne učinke vadbe.

Z jogijskimi tehnikami in znanji, dodaja, lahko otroka pomirimo, ko to najbolj potrebuje: »Z določenimi tehnikami ga lahko spodbudimo in mu vlijemo dodatno energijo, predvsem pa mu pomagamo, ko prehaja skozi različne procese, ki se dogajajo v njegovem majhnem telesu, vse od rasti zobkov, krčev in drugih bolečin, ki jih prestaja, ko tako hitro raste in se razvija. Strokovnjaki dokazujejo, da so dojenčki, ki se gibljejo z mamico in skupaj izvajajo jogijske položaje in druge jogijske tehnike, bolj umirjeni in sproščeni.«

Zdrav odnos do sebe in svojega telesa

Ura joge za otroke, nadaljuje Kersnik-Žvabova, poteka bolj razigrano in pravljično: »Vsako uro se predstavimo in izvedemo igrico spoznavanja, saj je dobro, da se otroci počutijo sproščeno. Le tako namreč vlada dobro razpoloženje v prostoru in med otroki.«

Po besedah sogovornice je joga za otroke odlična za predšolske otroke, da se čim prej priučijo in usvojijo zdrav življenjski slog, in sicer ljubezen do gibanja, pravilno držo in pravilno dihanje ter tehnike umirjanja: »Dobro je, da otroci vadbo joge nadaljujejo tudi v šoli, kjer veliko sedijo, nepravilno dihajo in so pod stresom.« Za otroke ni lepšega darila, ki jim ga lahko starši poklonijo, meni Kersnik-Žvabova, kot je zdrav odnos do sebe in svojega telesa, pri čemer imajo zdrav življenjski slog in jogijski prijemi veliko vlogo pri njihovem razvoju in odraščanju.

Za otroke vseh starosti

Na vadbi joge za otroke so vadeči razvrščeni v skupine po starosti in zmogljivosti, da dosegajo čim boljše rezultate in uživajo ob svojih osebnih dosežkih. Starosti otrok so prilagojene tudi urice joge. V starejših skupinah otroci že sami vadijo, saj se z vrstniki bolj sprostijo in lažje komunicirajo. »Otroci razvijajo motorične in koordinacijske sposobnosti, krepi se nadzor nad čustvi, izboljšata se telesna drža in imunski sistem, poveča se zmogljivost pljuč, kar omogoča globlje in lažje dihanje, telo postane skladnejše in gibljivejše, izboljša se nadzor nad telesom, krepijo se mišice, pospeši se regeneracija telesa in spodbuja se ustvarjalnost,« pozitivne učinke vadbe našteje Ana Kersnik Žvab, ki svoje jogijske delavnice prireja večkrat na leto. Od septembra bodo lahko starši z otroki spet vadili kar od doma prek njenih spletnih tečajev, ki bodo na voljo na spletni strani www.devayaniyogadance.com. S svojimi vadbami bo Devayani letos razveseljevala tudi na Metaldays (z metal jogo), na družinskem festivalu Mačje mesto v Radencih ter poleti v idiličnem kraju ob jezeru Jasna v Kranjski Gori.

Pomembnost pravilnega dihanja

Dihanje se začne ob rojstvu in poteka vse življenje. Omogoča nam, da živimo. »Dihanje poteka nezavedno in redkokdaj se zavemo, da dihamo plitvo. Problem nastane, ko smo pod stresom, predvsem dlje časa, in s tem telo ne dobi dovolj kisika, kar onemogoča normalno delovanje organov. Poruši se delovanje celotnega telesa, kar vpliva na naše počutje in zdravje,« opozarja sogovornica.

Razloži, da se ogromno migren, slabega počutja in padcev imunskega sistema zgodi ravno zaradi nepravilnega dihanja, zato je pomembno, da se otroci tega zgodaj naučijo: »Pravilno dihanje je recept za bolj zdravo, bolj sproščeno in srečno življenje. Otroci so zelo hitro podvrženi stresnim situacijam ali težjim telesnim izzivom ter s pravilnim dihanjem in gibanjem lahko vse to lažje premagujejo.«

»Številni se spominjajo časov, ko jih je v osnovni šoli med tekom začelo ščipati v trebuhu. To je le eden od primerov nepravilnega dihanja,« pojasni Kersnik-Žvabova in opomni, da plitvo dihanje v službi povzroča glavobol in slabo počutje. Jogijske tehnike dihanja so odlične za osvojitev zavednega nadzorovanega dihanja, kar zagotavlja boljše razpoloženje in zdravje.