Ultra Trail Vipavska dolina je priljubljen enotedenski dogodek, ki spodbuja pohodništvo in tek v naravi. Letošnja peta izvedba se bo s poučnimi predavanji o najaktualnejših tekaških temah ter tekaškimi in drugimi športnimi delavnicami začela v soboto, 4. maja. Posebno pozornost bodo organizatorji namenili otrokom, družinam in pohodnikom, saj zanje pripravljajo celotedenske aktivnosti. Pika na i bodo posebni tekaški izzivi na dolge razdalje, ki bodo v Vipavsko dolino pripeljali 1000 tekačev iz 27 držav. Pomerili se bodo lahko na razdalji 100 kilometrov ali pa se udeležili letošnje novosti – teka na 100 milj, kjer bodo morali v največ 45 urah premagati 7000 višinskih metrov.

Gori, doli, naokoli, podnevi in ponoči

Proga s pridihom naravnih lepot spodnje Vipavske doline oziroma Goriške ostaja spektakularna. Organizatorja, Športno društvo TURA in Zavod za šport Ajdovščina, sporočata, da bodo tekači Vipavsko dolino v celoti obkrožili od Vipave do Nove Gorice in pretekli pobočja planote Gore, Trnovskega gozda z Golaki, Čavnom, Kucljem, Velikim robom, Skoznom, tja do Vitovelj. Proga se bo vzpenjala proti zahodnemu Škabrijelu ter na Sveto goro, nato spuščala proti Solkanu ter ob meji z Italijo prek Panovca prešla Biljenske griče vse do Mirna. Po vzponu na Cerje ter Trstelj se bo v Preserjah priključila 100-kilometrski progi, poudarjajo organizatorji. Tekaškemu delu po obronkih Krasa prek Erzelja, Goč in Štjaka ter spustu v Podnanos bo sledil zahteven vzpon na Nanos (Pleša, Abram).

Pestro tudi za navijače

Na voljo bodo tudi krajše razdalje – 10-kilometrski City run – Majski tek ter 16-, 30- in 50-kilometrske razgibane trase. Organizacija prireditve je zelo zahtevna in vključuje sodelovanje lokalnih društev, občin ter številnih prostovoljcev iz vse Vipavske doline in tudi Slovenije. Na progi bo 13 okrepčevalnic in dve kontrolni točki, 300 prostovoljcev pa bo tekačem vseh 45 ur, kolikor je najdaljši možni čas miljske razdalje, ponujalo potrebno hrano in pijačo.

Mimogrede, najbolj zagrizeni tekmovalci so s spoznavanjem razgibanega terena, premagovanjem klancev in spustov tudi letos lahko začeli na organiziranih mesečnih treningih pod vodstvom izkušenih domačih tekačev. Navijači boste pogumne športnike lahko spremljali na startih, ob progi in v cilju, kjer bo tudi prenos teka v živo, ter prek signala GPS tudi na spletni platformi.