Že v sredo, 8. maja, se je v Ljubljani, v stekleni dvorani družbe Slovenske železnice, začela tekma za milijon evrov finančnega kapitala evropskega investicijskega sklada LauncHub in za sedem nagrad, ki so jih za mlade podjetnike z najboljšimi poslovnimi idejami pripravila ugledna slovenska podjetja. Potem ko je bilo izbranih 15 najboljših podjetniških zamisli, so avtorji projektov v svoje delovne skupine povabili še mlade sodelavce, ki se jim ni uspelo uvrstiti med najboljše. Skupaj s 30 mentorji so se v sredo malo pred polnočjo z vlakom Optima ekspress odpeljali proti Sofiji.

Zasenčili bolgarske ekipe

Na zaključni prireditvi so se pomerili z desetimi ekipami bolgarskih kolegov in jih s svojimi predstavitvami iskrenih, srčnih in neobremenjenih podjetniških idej povsem zasenčili. O njihovih zamislih je presojala strokovna komisija, ki so jo sestavljali aktivni bolgarski investitorji Todor Breshkov, predstavnik evropskega investicijskega sklada LauncHub, Nikolay Martinov, predstavnik hitro rastočega podjetja Impetus Capital ter poslovna angela Hristo Hristov in Grigory Grigorov, v komisiji pa sta sodelovala tudi predstavnika dveh slovenskih podjetij, partnerjev Startup Traina, Janez Križan iz A1 Slovenija in Rok Kunej, predstavnik Slovenskih železnic.

Najboljša ideja so slušalke Speck

Glavna nagrada najboljša ideja 2019 je šla v roke Vitje Kosa Krštinca za projekt Speck. Speck so posebne slušalke, ki omogočajo pogovor med dvema tudi v zelo hrupnem okolju. Ne snemajo namreč našega glasu, ampak vibracije grla, ko govorimo. Te zabeležijo v digitalni obliki, ki pa se v slušalki sogovornika spet pretvori v običajen zvok. »Vsake slušalke je mogoče s tehnologijo speck spremeniti v komunikacijsko telo, brez vmesnega telefona ali kakega drugega medija. Še posebej primerne so za zelo hrupna okolja,« je svojo podjetniško idejo predstavil Vitja Kos Krštinc. Projekt Speck je prejel še eno nagrado, in sicer za najbolj inovativno idejo sponzorja Gorenje.

Nagrajeni tudi Home Help, Oli in Skiler

Nagrado za najbolj družbeno koristno idejo je dobil projekt Home Help, ki ga vodi Filip Uranc, z njim pa naj bi pomagali starejšim ljudem pri hišnih opravilih. To nagrado so omogočili podporniki in sofinancerji GENE, CEP, Evropska komisija in ministrstvo za zunanje zadeve. Nagrado za najboljši produkt je dobil projekt Oli, ki ga je izpeljala Veronika Rožmanc. Oli je otroški šotor, ki se zlahka spremeni v spalno vrečo ali odejico. Sponzor nagrade je podjetje Skaza, ki bo izdelovala konstrukcijo zanj. Sledi še nagrada za najboljšo predstavitev (pitch), ki je šla Ivanu Kaštrunu za predstavitev projekta Skiler, pripomočka za učenje smučanja.

Posebni nagradi za Navigame in Flare

Dve posebni nagradi sta podelila partnerja projekta Startup Train, podjetji Slovenske železnice in A1. Prva je nagrada Slovenskih železnic za najboljšo marketinško rešitev, ki jo je dobil projekt Navigame, ki sta ga pripravila Marko Zemljarič in Nejc Ekart. Gre za projekt turnirja računalniških iger na vlakih, z njim pa si prizadevata čim več mladih pridobiti na vlak. Druga pa je nagrada A1 za najboljšo rešitev interneta stvari (IoT), ki je projekt Flare, pametna kresnička, ki staršem sporoča lokacijo otroka. A1 je ekipo, ki jo je vodil Andrei Morozov, nagradil z novimi mobilnimi telefoni, povabil pa jih je tudi na tekmovanje IoT projektov vseh držav skupine A1 na Dunaj.

Ustvarjanje prihodnosti

»Nihče ne more napovedati prihodnosti, vi pa jo lahko ustvarite,« je mladim podjetniškim upom ob zaključku prireditve polaskal Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika, in svojo številčno »oranžno družino« popeljal nazaj na Startup Train, ki se bo v nedeljo vrnil v Slovenijo.