Med štiridnevnim potovanjem bo petdeset podjetniško najperspektivnejših izbrancev razvijalo svoje poslovne ideje, na cilju pa jih bodo javno predstavili investitorjem, ki so prek Launchuba, enega najaktivnejših in najbolj cenjenih investicijskih skladov v Evropi, v najboljše zamisli mladih podjetnikov pripravljeni vložiti tudi do milijon evrov. Priložnost je edinstvena, kar so zaznali tudi podjetni mladi Slovenci, saj se jih je za pot v svetlejšo prihodnost potegovalo več kot sto. Tiste ekipe, ki bodo partnerje najbolj prepričale, bodo prejele povabilo na nadaljnje pogovore o sodelovanju.

Pomoč pri poslovnem preboju

Pod okriljem Ustvarjalnika so se povezali Slovenske železnice, telekomunikacijsko podjetje A1 in več kot trideset izstopajočih slovenskih podjetnikov, da bi bodočim kolegom pomagali narediti prvi poslovni preboj. »Povezovanje in dobri odnosi so prvi pogoj za uspeh v podjetništvu, nagrade za najboljše poslovne ideje pa motor gospodarskega razvoja. Prav zato želimo izbranim udeležencem s tem potovanjem olajšati začetek posla in jih predvsem navdihniti, da bodo svoje podjetniške ideje tudi udejanjili. Kljub občasnemu nerazumevanju države še vedno trdimo, da je v Sloveniji mogoče uspeti s prodorno idejo, saj naša podjetniška skupnost rada pomaga tistim na začetku. Priložnosti je mnogo, le poiskati jih je treba. Želimo si, da bi bila to odskočna deska za vse tiste, ki imajo odlične ideje in jih želijo pretvoriti v posel,« je pojasnil vodja Ustvarjalnika in pobudnik dogodka Matija Goljar.

Soustanovitelj slovenskega podjetja Zemanta in eden od podpornikov projekta Startup Train Andraž Tori je napovedal: »Pričakujemo, da bo dogodek pomagal do ustanovitve vsaj desetim novim podjetjem. Mladim vizionarjem bomo konkretno pomagali, da bodo uresničili svoje drzne sanje.« Eden od mentorjev, dr. Jure Knez, soustanovitelj podjetja Dewesoft iz Trbovelj, pa je o izzivu povedal: »Naše podjetje je sodelovalo že na nekaj podjetniških vikendih, startup vlak pa vidim kot nov, zelo inovativen pristop, ki daje še dodatno dimenzijo takim dogodkom. Mladi podjetniki morajo poleg odlične ideje pokazati strast, pogum in vztrajnost. Dobra ekipa, sestavljena iz različnih profilov z različnimi znanji, je izjemnega pomena za uspeh.«

Razvoj zamisli za vlagatelje

Udeleženci bodo na ljubljanski železniški postaji na javnem dogodku ob 16. uri predstavili svoje podjetniške zamisli in okrog njih ustvarili projektne ekipe. Vsaka ekipa bo imela nalogo, da v času potovanja razvije svojo zamisel in pripravi predstavitev za vlagatelje. Slovenske železnice bodo udeležencem predstavile marketinški izziv – ob prihodu novih sodobnih vlakovnih kompozicij si želi podjetje pripraviti komunikacijsko strategijo, ki bi povečala število uporabnikov vlaka. Podjetje A1 bo udeležencem predstavilo tehnološki izziv. Ob razvoju pametnih naprav, ki jih poznamo pod imenom internet stvari, iščejo inovacije, ki bi povezale tovrstne naprave z njihovo obstoječo ponudbo.

Podjetje Plastika Skaza bo kot pokrovitelj nagrade za najboljši produkt zmagovalno ekipo povabilo na osebni mentorski razgovor in jim pomagalo z nasveti za internacionalizacijo in vstop na trg. Gorenje pa bo kot pokrovitelj nagrade za najbolj inovativno idejo članom zmagovalne ekipe ponudilo možnost opravljanja plačane prakse ali kadrovske štipendije, ki bo olajšala začetek njihove karierne poti. Na koncu poti bodo organizatorji podelili tudi glavno nagrado za zmagovalca Startup Traina in nagrado za najboljšo predstavitev podjetniške ideje (pitch). Drugi podporniki projekta, podjetja Zemanta, Dewesoft, Eurosender in večina sodelujočih podjetij v preteklih sezonah Štartaj, Slovenija, pa bodo udeležencem podelili praktične nagrade.