Kombuča je starodaven napitek, ki domnevno izvira iz severne Kitajske. Današnje ime je prejela po korejskem zdravniku dr. Kombuju, ki je v 19. stoletju napitek ponudil bolnemu japonskemu cesarju Ingjoju. Prvič je bila sicer omenjena 221 let pred našim štetjem. V Evropo je napitek prispel v 20. stoletju, priljubljen pa je bil zlasti v Rusiji in Nemčiji. Razširjenost napitka pa je zamrla po 2. svetovni vojni.

Postopek izdelave kombuče

Napitek se običajno izdeluje iz črnega, zelenega ali belega čaja. Večina zeliščnih čajev nima potrebnih snovi, da bi proces lahko stekel. Čajni osnovi nato dodajo sladkor. Najpogosteje beli sladkor, včasih pa tudi med, javorjev sirup ali kaj podobnega. Za konec se mešanici doda še simbiotska kultura bakterij in kvasovk. Gre za gosto, ploščato in okroglo kolonijo mikrobov, ki se razmnožuje v mešanici čaja in sladkorja, pri tem pa prihaja do fermentacije napitka. Ta je nared po 3 do 30 dneh fermentacije. Končni izdelek ima mehurčke ter je nekoliko sladkega in kislega okusa. Vsebuje ocetno kislino, mlečno kislino, propanojsko kislino, glukuronsko kislino in glukonsko kislino. Poleg naštetega vsebuje še alkohol. Njegov delež v napitku lahko v redkih primerih doseže tudi 2 odstotka, najpogosteje pa ga je v pijači okoli 0,5 odstotka. V kombuči, ki jo v trgovini smejo kupiti mladoletni, je vsebnost alkohola še nižja.

Koristi kombuče

Seznam koristi, ki jih pripisujejo napitku, je dolg in raznolik. Švicarske raziskave iz 60. let prejšnjega stoletja so koristi kombuče primerjale s koristmi jogurta. Koristila naj bi trdnosti kosti in kurjenju maščob v telesu. Delovala naj bi tudi antimikrobno, poživljajoče in razstrupljajoče. Nekateri trdijo celo, da pomaga v boju proti nekaterim oblikam raka. Kljub številnim trditvam o zdravilnih lastnostih napitka pa za zdaj manjkajo raziskave, ki bi te koristi tudi znanstveno potrdile.

Slabosti kombuče

Ker je napitek narejen iz sladkorja, bo kakršnikoli zdravilni učinek močno povezan z deležem sladkorja v samem napitku. Ob nakupu je zato priporočljivo preveriti količine sladkorja in iskati tiste izdelke z nižjo vrednostjo. Problematični so predvsem napitki, ki jim po fermentaciji še dodatno sladijo s sladkorjem ali sadnimi sokovi. Zaradi vsebnosti alkohola pa napitek odsvetujejo zdravljenim alkoholikom.