»Če pivo ni hladno, si ga primoran odnesti domov, ga postaviti v hladilnik in ga nato spiti doma,« je predlog zakona utemeljila lokalna kongresnica, ki je tudi članica stranke Morena mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja.

Pazova je pri tem navedla izsledke javnomnenjske raziskave o odvisnostih v Mehiki, ki je pokazala, da ima mehiška prestolnica najvišji delež uživalcev alkohola med mladimi. Večina teh mladih pivcev alkoholne pijače kupuje v trgovinicah z ohlajenimi pijačami, ki jih v ogromni mehiški prestolnici mrgoli.

Predlog kongresnice predvideva, da bi tem trgovinicam odredili, da bi pijače, ki vsebujejo več kot sedem odstotkov alkohola, hranili na sobni temperaturi, torej izven hladilnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že samo misel na to, da bi morali poseči po toplem pivu, je uporabnike svetovnega spleta v Ciudad de Mexico spravila v slabo voljo in jezo.

Nekateri pa so se vendarle tudi pošalili. Nek uporabnik twitterja je tako na primer predlagal, da bi v boju proti debelosti, ki je eden izmed glavni problemov javnega zdravja v Mehiki, začeli prodajati ohlajene tacose. »Pivo in odločitve se ne sprejemajo razgreti,« pa se je pošalil nek drug spletni uporabnik.

Burni odzivi niso naleteli na gluha ušesa. Kongresniki iz stranke Morena so že obljubili revizijo predloga, pri čemer pa, kot so navedli, ne nameravajo spreminjati njegovega bistva.