V naši podalpski deželici je namreč železna srajca tista stara navada, da piknike in žar najpogosteje povezujemo s peko čevapčičev, kotletov, perutničk. Saj načeloma ni s tem nič zelo narobe, zagotovo je pa izjemno dolgočasno. Na žaru lahko namreč enostavno pripravimo čuda stvari, od najrazličnejše zelenjave (spomladi so na potezi šparglji in artičoke) prek rib, kozic, lignjev in drugih morskih jedi do mesnin vseh vrst in okusov. Zelo redki se spomnijo na ravni jekleni plošči za žar speči jetrca (s čebulo) ali – zakaj pa ne – žabje krake, če smo že pri mesninah. Na takšni plošči lepo uspe tudi sir za žar, da ohlajene polente, narezane na rezine, sploh ne omenjamo. Dandanes je v trgovinah namreč mogoče kupiti že skoraj vse, kar si lahko zamislimo, in še marsikaj drugega. In res bi bilo škoda, če bi ostali pri skromnem tradicionalnem repertoarju. In ko smo ravno pri žaru z ravno ploščo, ki je le ena od različic: na njem je izredno enostavno speči palačinke za sladico. Seveda po tem, ko ploščo ustrezno očistimo … Na klasičnem žaru na oglje pa bodo zagotovo imenitno uspela nabodala po tokratnem receptu.

Ražnjiči z mesnimi kroglicami

500 g govejega mletega oziroma drobno nasekljanega mesa, 2 večji čebuli, 3 podolgovate rdeče paprike, 1 bučko, 1 jajce, 1 rezino kruha, 0,5 dl mleka, sok 1 limone, oljčno olje, morsko sol, sveže zmlet pisani poper, 1/2 žličke mlete rdeče paprike (po želji pekoče), 1 žličko suhih zelišč (origano, timijan, majaron), 2 vejici peteršilja, 2 stroka česna, 1 svež vršiček rožmarina.

Kruh zrežemo na drobne kocke in jih prepojimo z mlekom. Zmletemu mesu dodamo jajce, sol, poper, mleto rdečo papriko in suha zelišča. Čebulo in česen olupimo, čim bolj drobno sesekljamo in stresemo na meso. Peteršilj osmukamo, drobno sesekljamo in stresemo na meso. Dodamo limonov sok. Mesu dodamo še kruh in vse skupaj dobro pregnetemo. Pokrijemo s prozorno folijo in za najmanj 2 uri (še bolje pa čez noč) postavimo v hladilnik. Paprike in bučko očistimo in narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in narežemo na večje kose. Zelenjavo zmešamo z oljčnim oljem, soljo, poprom in sesekljanim rožmarinom. Pokrijemo jo in postavimo v hladilnik. Palčke za nabodala namočimo v vodi. Pripravimo in zakurimo žar ter počakamo, da ogenj ugasne, oglje pa dobi sivkasto kopreno. Namesto klasičnega žara lahko uporabimo tudi primerno ponev in štedilnik, ampak na račun okusa. Meso oblikujemo v kroglice, nekoliko večje od orehov. Če bomo nabodala pekli v ponvi, lahko kroglice povaljamo v drobtinah. Polagamo jih na pladenj, ki ga za 10 minut položimo v zamrzovalnik, da se kroglice nekoliko strdijo. Nato mesne kroglice in zelenjavo izmenoma nabodemo na mokra nabodalca. Polagamo jih na žar in hrustljavo spečemo. Postrežemo z listnato solato in s poljubno prilogo. Imenitno se obnese krompir iz pečice ali popečena polenta, zraven pa lahko postrežemo celo sir z žara.