Za prihajajoče praznike je značilna hudo obložena miza, na kateri prevladujejo kuhana svinjina, jajca, hren, potica… Manjkrat pa jagnjetina, čeprav je močno povezana s praznično simboliko. Ne glede na to je jagnjetina nekaj posebnega in pripravljena na pravi način je tudi izjemno okusna. Pri nas je zlasti na jugovzhodu nad žerjavico ali pod njo pečena jagnjetina standardna tradicionalna jed, če pa jo počasi spečemo v pečici, nadevano s česnom, peteršiljem in panceto, ter postrežemo s pravo omako, jo nadgradimo v vrhunsko praznično specialiteto. Rulada po tokratnem receptu je slastna, če jo postrežemo vročo, kot praznično ali nedeljsko kosilo, odlično pa se odreže tudi hladna; morda jo tenko narežemo in z njo (ter še čim sočnim) med tednom nadevamo kakšno dobro žemljo, če želimo krasen sendvič za malico. Zato se je splača pripraviti malo več. Tako pripravljena jagnjetina bo zlahka prepričala tudi vse tiste, ki nad jagnjetino (včasih upravičeno) vihajo nos, zlasti če imajo z njo (in njenim intenzivnim vonjem) slabe izkušnje iz kakšne obmorske obcestne gostilne…