Ste se v zadnjem času podali v kitajsko restavracijo in za predjed naročili spomladanske zavitke? Ste ugriznili v prvega in se ob tem vprašali, kaj vse vrli Kitajci pravzaprav zavijejo vanje? Star kitajski pogovor (ki ga v kitajskih restavracijah nikoli ne boste videli zapisanega na steni ali na papirnatem ovitku palčk) pravi, da niste pokusili pravih spomladanskih zavitkov, če si jih niste sami pripravili doma. Takšni zavitki so lahko neprimerljivo boljši od onih, ki jih izdelujejo na tekočem traku kdove kje in zamrznjene dobavljajo tudi našim kitajskim restavracijam. Zavitki, ki nastanejo po tokratnem receptu, so od zunaj izredno hrustljavi, znotraj pa skrivajo aromatično in sočno polnilo iz zelenjave, gob in mesa. Čeprav jih zelo podobno že od nekdaj pripravljajo po vsej Aziji, dejansko izvirajo iz Kitajske, njihovo ime spomladanski zavitek pa je dobesedno prevedeno iz mandarinščine. Kitajci jih tradicionalno uživajo ob festivalu pomladi, ki je pri njih nekaj takšnega kot pri nas velikonočni prazniki.