Riž je namreč izredno cenjen tako med sladokusci kot med zagovorniki zdrave prehrane za vsako ceno in celo med zadrgnjenimi preštevalci kalorij. Prvi ga cenijo, ker med kuhanjem rižot močno vpija tekočine in v sebi kopiči okuse, drugi, ker je lahko prebavljiv, vsebuje veliko kalija, ki uravnava krvni tlak, načeloma ne vsebuje glutena in ne povzroča alergij, tretji pa, ker premore bolj malo kalorij. Ni zanemarljivo niti, da je riž poleg naštetega razmeroma poceni. Zagotovo sodi med najuporabnejše in tudi najpogosteje uporabljane rastline na svetu, ki jo gojimo že vsaj 6500 let in dandanes zagotavlja več kot petino vseh kalorij, ki jih zaužije človeštvo. Kar devet desetin ga pridelajo v Aziji, le v Indiji ga gojijo tudi več kot tisoč sort, po svetu pa več kot deset tisoč. Obe glavni vrsti riža – Oryza sativa in Oryza glaberrima – spadata v družino trav, poleg njiju poznamo še številne užitne divje podvrste. Enoletna rastlina zraste tudi do dva metra visoko in zahteva veliko vode ter trdega dela. Zato ga največ pridelajo v deželah Daljnega vzhoda z veliko vlage in poceni delovno silo, izvrsten riž pa gojijo tudi naši sosedje Italijani. Oni imajo zasluge, da tudi pri nas poznamo jed riži-biži oziroma rizi-bizi (italijansko Risi e bisi), kar v beneškem narečju pomeni riž in grah, krajše za »riso e piselli«. Riž ima tudi simbolični pomen življenja, obilja in nesmrtnosti, zato z njim, a k sreči ne s kuhanim, tudi pri nas ponavadi obmetavajo mladoporočence. Kakor koli, z njim je mogoče pripraviti paleto jedi, od mlečnega riža in riževega narastka do navadnih riževih prikuh in najresnejših rižot, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše sladokusce. Če ga pripravimo skupaj s pomladnimi zelmi, kot so regrat, čemaž in divji šparglji, ki jih je v naravi že precej, pa še zlasti.

Čemaževa rižota

200 g italijanskega riža arborio, 90 g listov čemaža, 1 srednje veliko čebulo, 1 l zelenjavne osnove (ali vode), 80 g masla, 0,5 dl oljčnega olja, 0,5 dl belega vina, 60 g parmezana, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Zelenjavno osnovo oziroma vodo zavremo in pustimo na toplem. Liste čemaža očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro odcedimo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V širši posodi na olju posteklenimo sesekljano čebulo in jo zalijemo z vinom. Temperaturo zvišamo in tekočino med mešanjem povsem ukuhamo. Na prepraženo čebulo stresemo riž in ga med mešanjem na hitro posteklenimo. Zalijemo ga z zajemalko vroče zelenjavne osnove ali vode. Med občasnim mešanjem ga kuhamo toliko časa, da se tekočina povsem ukuha. Tedaj prilijemo naslednjo zajemalko riža in postopek ponavljamo tako dolgo, da riž skuhamo na zob. Pri tem upoštevamo navodila na embalaži. Odcejen čemaž grobo sesekljamo z ostrim nožem, parmezan pa drobno nastrgamo. Rižu primešamo čemaž, sol in poper. Med nenehnim mešanjem vse skupaj kuhamo še približno dve minuti. Po potrebi prilijemo malo zelenjavne osnove oziroma vode. Posodo z rižem odstavimo. Vmešamo koščke hladnega masla in nastrgan parmezan ter dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati tri minute. Postrežemo kot aromatično toplo predjed ali samostojno jed s solato, denimo regratovo.