Spomladanski zavitki z mesom
Sestavine
Za nadev potrebujemo 1 jedilno žlico olja, 2 velika stroka česna (drobno sesekljana), 400 g z mletega mesa po izbiri (lahko uporabimo tudi drobno narezano perutninsko meso, lahko pa namesto mesa uporabimo spomladansko zelenjavo, tudi vrtne šparglje), 8 srednje velikih gob šitake, 2 večja korenčka (drobno sesekljana), 150 g sojinih kalčkov, 150 g naribanega zelja, 1 čajno žličko škroba (gustin), 1,5 jedilne žlice ostrigove omake, 2 čajni žlički poljubne sojine omake. Za zvitke še 20 lističev za spomladanske zvitke ali 5 listov vlečenega testa, ki jih narežemo na četrtine, 2 čajni žlički škroba in 1 jedilno žlico vode (za lepljenje listov), olje za cvrtje. Za sladko-kislo omako še 2 čajni žlički škroba, 2 jedilni žlici vode, 2,3 dl jabolčnega kisa, 65 g rjavega sladkorja (količino lahko prilagodimo po okusu), 2 jedilni žlici kečapa, 2 čajni žlički sojine omake.
priprava
Gobe narežemo na drobne koščke, korenček naribamo. V veliki ponvi ali voku dobro segrejemo olje. Dodamo sesekljan česen, na hitro pomešamo in takoj dodamo meso. Pražimo in mešamo, da se grude razdrobijo in da se meso popeče. (Če namesto mesa uporabimo vrtne šparglje, jih narežemo na koščke in na hitro popražimo.) Dodamo gobe in jih med mešanjem popražimo, da spustijo vodo. Dodamo korenček, sojine kalčke in naribano zelje. Premešamo in kuhamo 3 minute, da zelenjava oveni. Dodamo škrob ter ostrigovo in sojino omako, kuhamo, da tekočina povre. Nadev ne sme biti voden, ker bodo potem takšni tudi zavitki, ampak nekako lepljiv in še vedno sočen. Nadev dobro ohladimo! Za zavitke v majhni skodelici zmešamo škrob in vodo (s tem bomo zavitke zalepili). Lističe testa razporedimo (če uporabimo navadno vlečeno testo, liste narežemo na četrtine) in na vsakega položimo zvrhano žlico nadeva. Zvijemo jih po diagonali do polovice in stranska robova zavihamo navznoter (kot kuverto), namažemo z raztopljenim škrobom in zvijemo do konca, da nastane povsem zatesnjen zvitek dolžine 12 cm in debeline 2,5 cm. Zavitke po 4 ali 5 naenkrat zlato hrustljavo ocvremo v zares vročem olju (slabi dve minuti). Ocvrte polagamo na papirnate brisače. Zavitke lahko spečemo tudi v pečici na rešetki, poškropljene z oljem, pri 200 stopinjah Celzija 20–25 minut. Še vroče postrežemo z omako, ki jo pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v majhnem loncu in med mešanjem počasi kuhamo 3–5 minut oziroma toliko, da se zgosti.