V centru Itero v Finžgarjevi ulici so z letošnjim marcem začeli izvajati rehabilitacijo za prirojene in pridobljene poškodbe in bolezni, predvsem za stanja po možganski kapi, travmatski poškodbi možganov, po poškodbah hrbtenjače in pri cerebralni paralizi. Poleg najsodobnejše opremljenosti je ena glavnih prednosti nevrorehabilitacijskega centra, ki so mu ime nadeli po latinski besedi, ki jo povzemajo vsi latinski jeziki in v prvi osebi ednine pomeni glagol »ponovim«, multidisciplinarna oziroma celostna obravnava uporabnikov. Gre za načrtovane, individualne intenzivne terapije, ki trajajo do 12 tednov, do 6 dni v tednu in do 6 ur na dan. Intenziteta terapije je odvisna od diagnoze, zdravstvenega stanja in starosti uporabnika.

Pri nevrološkem okrevanju je ključna možnost, da izkoristimo nevroplastičnost, sposobnost možganov, da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti. 

Prvi tovrstni center zunaj javne mreže v Sloveniji

V centru si prizadevajo za multidisciplinarno nevrorehabilitacijsko obravnavo uporabnika. Namen je izboljšati njihovo kakovost življenja in vrnitev v ustrezno, za njih prilagojeno življenjsko okolje. Želja vsakega je, da bi lahko funkcioniral čim bolj samostojno pri izvajanju osnovnih dnevnih življenjskih aktivnostih. Pri rehabilitaciji je zelo pomembno tudi sodelovanje okolja oziroma družine uporabnika, ki je v procesu rehabilitacije pomemben aktiven partner. Ko nekdo doživi poškodbo možganov, se njegovo življenje in vsakdan njegovih bližnjih v trenutku spremenita.

Itero je prvi tovrstni center zunaj javne mreže v Sloveniji. Namenjen je za nevrorehabilitacijo odraslih in otrok ter zapolnjuje področje, ki je v Sloveniji zelo podhranjeno. Vsaj polovica pacientov, ki potrebuje kakovostno rehabilitacijo, je v okviru javne mreže zaradi premajhnih kapacitet ne dobi. Večina ostane brez nje, del pa jo najde v tujini.

Najsodobnejše robotske naprave

Center se razprostira na 500 kvadratnih metrih površine, odlikujejo ga prostoren osrednji terapevtski center, velike steklene površine in razgled na zeleno okolico. Uporabniki imajo na voljo tudi prilagojene delovno kuhinjo, kopalnico in pralnico, ki so namenjene učenju dnevnih življenjih aktivnosti, ter individualni delovni prostor. Dejavnost centra temelji na ekipi, v kateri svoje znanje združujejo strokovnjaki s področja fizioterapije, delovne terapije, psihologije in zdravstvene nege, v kratkem pa se jim bo pridružil tudi logoped.

Ob klasičnih metodah obravnave nevroloških in travmatskih stanj pri vseh starostnih skupinah uporabnikov v centru razpolagajo z najsodobnejšimi robotskimi napravami, kot so: lokomat, vibramoove (revolucionarna oblika terapije, ki temelji na funkcionalni proprioceptivni stimulaciji), andago (terapevtom ponudi vsestransko orodje za prehodno vadbo, ki premosti prostor med robotsko podprto hojo na robotski napravi lokomat in prosto hojo), tymo (prenosni posturografski sistem in najtanjša balansirna plošča na svetu), pablo (brezžična rehabilitacijska naprava na osnovi senzorjev za enostransko in dvostransko terapijo), amadeo (medicinska robotska naprava za rehabilitacijo prstov) in armeo spring (za bolnike, ki so izgubili funkcijo ali imajo omejeno funkcijo v zgornjih okončinah zaradi poškodbe osrednjega ali perifernega živčnega sistema, mišičnih motenj ali motenj, povezanih s kostmi). Sodobna oprema omogoča izvajanje diagnostike, natančnejše ocenjevanje telesnih funkcij ter rehabilitacijo vseh telesnih struktur in sistemov. Omogoča tudi izkoristiti sposobnost nevroplastičnosti možganov. Uporaba robotskih naprav omogoča, da uporabniki dosežejo veliko število ponovljenih gibov in pravilne vzorce giba, ki vplivajo na kakovost in hitrost učenja.

Robot za trening hoje

Še posebno pomembna medicinska robotska naprava za bolnike z nevrološkimi motnjami je lokomat, ki zagotavlja visokointenzivni in ponavljajoči obrazec pravilne, fiziološke hoje. Uporablja se kot terapija za bolnike z različnimi nevrološkimi in ortopedskimi okvarami. Prednosti terapije z lokomatom so izboljšanje vzorca hoje, izboljšanje hitrosti hoje, vzdržljivost pri hoji in biomehanski parametri, kot so dolžina in simetrija koraka, izboljšanje ravnotežja, uravnavanje mišičnega tonusa in zmanjšanje spastičnosti ter kardiovaskularni učinki.

Učinkovita in intenzivna terapija zagotavlja optimalno izkoriščanje nevroplastičnosti in potenciala okrevanja. Fiziološki način hoje je zavarovan z individualno nastavljivim eksoskeletom v kombinaciji z dinamičnim podpornim sistemom. Med rehabilitacijo se bolnike spodbuja, da presegajo svoje individualne sposobnosti. Hitrost, intenzivnost in podpora se lahko prilagajajo tako, da optimalno oblikujejo intenzivnost terapije. Spodnja meja starosti za trening hoje na lokomatu je štiri leta.