Ribiški čistuni že ob omembi dodatka, ki iz običajne ribiške palice naredi pametno ribiško palico, verjetno zavijejo z očmi. Bolj amaterski in manj spretni med nami, ki hitreje kot ribo na trnek ujamemo sami sebe, pa bi bili navdušeni nad vsakim dodatkom, ki bi nam pomagal nekoliko pogoljufati in zakriti nesposobnost. Ribiška palica, ki ribe ulovi namesto nas, bi bila nekaj pravšnjega, a žal, kolikor vemo, kaj takšnega ne obstaja. Tokrat predstavljeni izum namreč ni namenjen izboljšanju uporabnikovih ribiških veščin, temveč je precej bliže napravi, ki omogoča zmagoslavnemu bahanju ob ulovu še nekoliko bolj napeti jadra.

Dodatek in potrebe sodobnega ribolova

Smart rod sensor oziroma senzor za pametno ribiško palico podjetja Cyberfishing je relativno enostaven dodatek, ki bo beležil vse najpomembnejše podatke o vašem ribolovu in vam nato omogočal, da izbrane delite tudi z drugimi uporabniki. Zadeva tako še najbolj spominja na najrazličnejše pametne ure in druge pripomočke, ki so se v zadnjih letih razpasli med tekači in jim omogočajo spletno postavljanje z dosežki.

Senzor bo hkrati razveselil ribiče, ki so še posebno navezani na svoje palice in jih ne želijo zamenjati. Naprava je namreč dodatek in jo je zato mogoče pričvrstiti na obstoječo palico. Nanjo se natakne s pomočjo dveh močnih gumijastih trakov, ker znaša njegova teža vsega 9 gramov, pa naj ne bi negativno vplival na ribiško izkušnjo.

Če radi spremljate, kaj in kje ste lovili oziroma ujeli, lahko z nameščenim senzorjem beležke, pametni mobilni telefon ali tisto, karkoli ste v ta namen uporabljali, pustite ob strani in uživate v idili. Vse pomembne z ribarjenjem povezane dogodke dneva bo senzor samodejno shranil. Ko vam uspe velik ulov, z enim klikom shranite lokacijo. Da bi točno vedeli, kje ribe prijemajo in kje že tradicionalno nimate sreče, naprava shrani lokacijo vsakega meta trnka. Z označevanjem lokacij, kjer ste ribe ujeli, pa se izriše zemljevid najbolj vročih in zanimivih ribiških lokacij. Do teh podatkov lahko dostopate prek posebne aplikacije, ki je s pomočjo bluetooth povezave seznanjena s pametnim senzorjem.

Za tiste, ki jim osebni arhivi ribolovskih podvigov ne zadostujejo in se radi pohvalijo tudi pred občestvom, aplikacija omogoča nalaganje in objavljanje fotografij ter njihovo deljenje v spletni skupnosti uporabnikov aplikacije. Poleg tega je s kolegi s spleta mogoče deliti podatke o najboljših loviščih, če vas ni strah konkurence.

Podjetje Cyberfishing pravi, da njihov dodatek ribiške palice posodobi za potrebe sodobnega sveta. »Svet, v katerem se vsak met trnka prešteje in shrani, v katerem je vsak ulov zabeležen že z enim dotikom, in svet, v katerem lahko ustvarite spletni zemljevid najbolj vročih ribiških lokacij.« Podjetje pravi tudi, da bo senzor pripomogel k pridobitvi podatkov, potrebnih za še dodatno popestritev ribiških izletov. Morda pa bo pomagal tudi ribiškim čuvajem ujeti kakšnega bahavega krivolovca. Naprava naj bi izšla še letos, s ceno okoli 80 evrov.