Japonec Kazunori Kavanabe in Indijec Majureš Soni sta se spoznala med študijem v ZDA. Med iskanjem poslovnih priložnosti sta se zatekla k skupni kulturni dediščini pitja in priprave čaja. Ugotovila sta, da je v njuni novi domovini čajna pogača izjemno velika, saj ameriški trg čaja znaša kar 2,4 milijarde dolarjev. Svoj kos sta želela dobiti s pomočjo sodobne tehnologije, ki naj bi pripomogla k pripravi idealne skodelice čaja. Kmalu sta ugotovila, da mnogo tega že obstaja. Vseeno se nista vdala in našla novo nišo.

Če so pametni čajniki doslej pozornost posvečali predvsem čaju in temu, kaj potrebujejo posušeni listi, da bi zares zasijali, sta se Kavanabe in Soni odločila posvetiti človeku. Čajnik teplo na prvi pogled sicer deluje kot preprost grelnik vode z vgrajenim cedilom za namakanje čaja. Pri dnu naprave pa se skriva gumb za vklop s posebnim senzorjem srčnega utripa in telesne temperature. Teplo zaznava tudi okoljske dejavnike, kot so temperatura sobe, raven vlažnosti in celo glasnost okolice. Z naštetimi podatki algoritem ugotovi, kakšen postopek priprave čaja je najprimernejši v tistem trenutku. Končni izdelek pa naj bi bila skodelica čaja po meri človeka.

Zadeva se sliši nekoliko za lase privlečena in morda tudi je, a snovalca naprave zagotavljata, da so tudi stari mojstri priprave čaja napitek pripravili upoštevaje duševno in telesno stanje osebe, ki naj bi ga pila. Tako za popolno skodelico čaja ni pomembno zgolj, iz katere vrste čaja je pripravljena, temveč tudi pri kolikšni temperaturi vode je bilo cedilo potopljeno in koliko časa ostane v vodi. Nekaj osnov o pripravi čajev nekateri prodajalci prijazno nalepijo že na zavojčke, obstajajo pa tudi številne variacije priprave, ki prinesejo nekoliko različne izide, čeprav vsakič uporabimo isto vrsto čaja. Prav te variacije zna pripraviti pametni čajnik teplo.

Če senzorji zaznajo kombinacijo visokega utripa srca, visoke telesne temperature, glasnejše okolje in kasnejšo uro, bo algoritem ocenil, da ste pod stresom. Zato bo čaj pripravil pri nekoliko nižji temperaturi in podaljšal čas namakanja, rezultat pa naj bi bil bolj sproščajoč in bolj sladek čaj. Če ob rani uri zazna kazalnike, ki namigujejo na utrujenost, pa bo pripravo prilagodil temu, da bo čaj bolj poživljajoč.

Za popolno skodelico je treba seveda poleg podatkov o osebnem in okoljskem stanju vnesti tudi, kateri čaj ste si zaželeli, da bo algoritem nato znal prilagoditi pripravo. Vrsto čaja vnesete prek posebne aplikacije, vse zbrane podatke pa teplo shranjuje in analizira v oblaku, da bi s časom lahko ponujal še bolj poosebljeno pripravo čaja in se učil s pomočjo predlogov drugih lastnikov naprave. Naprava naj bi na trg uradno prišla aprila prihodnje leto, letos pa je bila uvrščena med izpostavljene inovacije v kategoriji gospodinjskih aparatov na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu. Cena prednaročila na kickstarterju se giblje okoli 300 dolarjev.