Živinoreja po nekaterih ocenah proizvede okoli 18 odstotkov vseh toplogrednih plinov, ki jih vsako leto izpustimo v atmosfero. Ob tem proizvede tudi številne druge odpadne snovi, ki v velikih in lokalno skoncentriranih količinah lahko povzročajo precej okoljske škode. Eden od problemov, s katerim se soočajo rejci govedine po svetu, je tudi amonijak, ki nastaja iz govejega urina. Vsaka glava goveda namreč vsak dan izloči tudi od 15 do 20 litrov urina. Največje mlečne farme premorejo tudi okoli 200 krav, kar pomeni okoli 4000 litrov urina na dan.

Nizozemsko podjetje Hanskamp, ki izdeluje naprave za živinorejo, se problema zaveda in poskuša razviti nenavadno rešitev, ki bi lahko pripomogla k okolju bolj prijazni živinoreji ter pomagala živinorejcem pri izpolnjevanju zahtev okoljskih ministrstev.

Podjetje že okoli dve leti razvija poseben sistem, ki so ga poimenovali kravje stranišče. Pri projektu jim pomaga ena od nizozemskih univerz, prototip naprave pa trenutno testirajo na kmetiji v nizozemskem mestu Doetinchem. Da je na zamisel za kravje stranišče prišlo prav nizozemsko podjetje, ni naključje. Država je namreč druga največja izvoznica agrarnih proizvodov, takoj za ZDA. Imajo pa tudi strogo okoljsko zakonodajo. Ker je proizvodnja amonijaka zaradi reje goveda na Nizozemskem velik problem, so se po besedah izumitelja in poslovneža Henrika Hanskampa odločili zadevo rešiti pri izvoru.

Nekatere krave na stranišče že brez pomoči

Kravje stranišče je poseben boks oziroma ograjeni prostor, dovolj velik za eno kravo. Ta se lahko do boksa sprehodi prostovoljno, nato pa se za njo s stropa spusti robotska roka, ki ima na koncu nekakšno z mrežo prekrito zeleno posodo za lovljenje kravjega urina.

Eden od izzivov je seveda, kako govedo prepričati, naj se na uriniranje odpravi prav v kravje stranišče. Trik, ki ga trenutno uporabljajo, poteka v dveh fazah. Krave sprva v boks privabijo s pomočjo hrane, ki je nameščena na koncu boksa. Da bi med prehranjevanjem krave tudi urinirale, robotska roka s posodo med kravjim prehranjevanjem stimulira poseben živec nad vimenom, ki sproži uriniranje. Eksperiment trenutno poteka s pomočjo 58 krav, Hanskamp pa trdi, da se jih je sedem doslej stranišče naučilo uporabljati tudi brez stimulacije živca. »Krave so se že navadile,« je za AFP povedal Hanskamp. »Prepoznajo boks, dvignejo rep in lulajo.«

Izumitelj pravi, da je uporaba stranišča na testni kmetiji že pripomogla k čistejšim in bolj suhim tlom, kar je manj neprijetno za zaposlene na kmetiji ter bolj zdravo za krave in njihova kopita. Hkrati lahko z ločenim zbiranjem urina tega predelajo v nekatere druge proizvode. Lahko ga predelajo v gnojilo, iz njega lahko pridobivajo vodik, prav tako pa naj bi bilo iz njega mogoče proizvesti elektriko. Predvsem pa lahko z ločenim zbiranjem in predelavo zmanjšajo izpuste amonijaka in njegove okolju škodljive učinke.

Hanskamp pravi, da je naprava že 90-odstotno dodelana, a da piljenje zadnjih 10 odstotkov včasih lahko zahteva tudi 90 odstotkov vsega razvojnega časa pri novih izumih. Vseeno so pri podjetju optimistični in upajo, da bodo prve naprave nared že sredi prihodnjega leta.