Po strmoglavljenju predsednika Omarja Al Baširja je od minulega konca tedna na čelu Sudana režimsko manj kontaminirani general Abdel Fatah Al Burhan. Gre za prekaljenega vojaka, svoj čas tudi sudanskega vojaškega atašeja na Kitajskem, ki je bil nazadnje generalni inšpektor sudanske vojske. Burhan (60) je bil tudi vladni odposlanec v darfurskem konfliktu in obveljal za fleksibilnega in tolerantnega operativca. Preden je sudanski podpredsednik in obrambni minister, general Ahmed Avad Ibn Auf minuli četrtek z udarom prevzel oblast, je Burhan že vodil pogovore o zahtevah protestnikov. Prisluhnil jim je tudi nemudoma po prevzemu vodenja vojaškega sveta, ki zdaj upravlja 40-milijonsko državo, ter sprejel desetčlansko delegacijo protestnikov z obljubo, da ne bo zatiral njihovega gibanja. Odpravil je izredno stanje, ki ga je februarja uvedel Al Bašir, in zagotovil izpustitev zaprtih protestnikov.

Protestniki zahtevajo tudi takojšno vzpostavitev civilne oblasti, a glede tega je Burhan zadržan. Za zdaj je obveljala odločitev vojaškega sveta, sprejeta še pod vodstvom Aufa, o dveletnem prehodnem obdobju. Je pa tiskovni predstavnik novega vodstva države v nedeljo napovedal, da bodo pri izbiri predsednika sudanske vlade upoštevali voljo protestnikov, in jih pozval, naj ga izberejo.

Protestniki ne popuščajo

Sudanski vojaški svet je včeraj potegnil še nekaj kadrovskih potez, ki naj bi pomirile protestnike. Za novega poveljnika generalštaba je imenoval Hashema Abdela Mutaliba Ahmeda Babakra, za njegovega namestnika pa Mohameda Otmana Al Huseina. Zunaj Sudana sta popolnoma neznana, kar verjetno kaže, da gre za vojaška profesionalca brez političnih afinitet.

Glede na dolgoletno prepletenost Al Baširjevega režima z vojaškim vrhom ter vodstvom obveščevalne in varnostne službe so protestniki po prvem navdušenju ob četrtkovi aretaciji predsednika hitro sprevideli, da spremembe režima še ni na obzorju. Zato so tudi nadaljevali sedečo blokado obrambnega ministrstva, predsedniške palače in poveljstva obveščevalne službe. Včeraj zjutraj so tako preprečili poskus odstranitve provizoričnega tabora, sestavljenega iz senčnikov in šotorov za zaščito pred tropskim soncem. Nove oblasti so hkrati poskušale odstraniti kovinske in skalnate barikade, a so jih protestniki obvarovali s telesi in sklenjenimi rokami ter tako prisluhnili pozivu glavnega vodstva, naj ne popustijo. Na njihovo čelo se je namreč takoj po decembrskem izbruhu nezadovoljstva zaradi podražitev osnovnih živil postavila krovna organizacija dobrega ducata sudanskih branžnih sindikatov SPA. Gre za združenje, ki je nastalo pred tremi leti brez uradnega priznanja, ker vlada sindikalnega gibanja ni priznavala. SPA se je sprva posvečal zagotavljanju minimalnih plač za delavce, zahteve pa oblikoval v sodelovanju z zaposlenimi v zahtevnejših poklicih z višjo izobrazbo v šolstvu, zdravstvu in drugje. Posledično je protestno gibanje z njegovim pečatom zgledno organizirano, zahteve pa razdelane in skladne z demokratičnimi standardi. SPA je tako včeraj zahteval takojšnji prenos oblasti z vojaškega na civilni tranzicijski svet ter sprožitev sodnih postopkov proti Al Baširju in odgovornim v državni obveščevalni in varnostni službi NISS za žrtve pri zatiranju protestov, ko je bilo ubitih okoli 60 ljudi. Pri tem trenutna usoda odstavljenega predsednika ni znana. Po navedbah agencije Reuters, ki se sklicuje na sudanske vire, naj bi bil pod močno stražo zaprt v predsedniški rezidenci.