71-letnica, ki je v življenju utrpela različne poškodbe, rodila otroka, v vseh nezgodah ni nikoli jemala protibolečinskih tablet. Kot pravi, se ji včasih zgodil, da se nasloni na prižgan štedilnik, to pa opazi šele, ko začne čudno smrdeti, bolečine pa ne občuti, piše Guardian.

Vse to se je zdelo zelo nenavadno enemu izmed kirurgov, ki jo je operiral, zato jo je kasneje poslal na podrobnejše genetske raziskave. Svoje ugotovitve so zdravniki predstavili v reviji British Journal of Anaesthesia.

Zdravniki so zaznali dve mutaciji na do sedaj ne raziskanem genu. Sumijo, da je ravno ta gen ključen za zaznavo bolečine in panike, zaznani mutaciji pa očitno povzročata, da človek ne zazna bolečine, hkrati pa povečuje srečo, pozabljivost in pospešuje celjenje ran, še pišejo pri Guardianu.

Zdravniki so zahvaljujoč ekstremnemu primeru že napovedali, da bi lahko novo znanje uporabili tudi v prihodnje. »Takšni pacienti, kot je ona, nam res lahko ponudijo veliko. Na svetu je veliko ljudi, ki živijo v bolečinah, in nujno potrebujemo nove analgetike. Sedaj, ko razumemo, kako deluje gen, lahko razmišljamo o genskih terapijah, ki bodo imele tak učinek, kot ga 'čuti' ta pacientka,« je dejal vodja raziskave James Cox.

Spoznanje navdušilo tudi 71-letnico

Povedala je, da je bila, ko so ji zdravniki povedali za odkritje, kar malce zmedena, saj je do danes mislila, da »takšna pač je«. Odkritje omogoča tudi razumevanje ženskine preteklosti. »Začelo se je, ko sem bila stara osem let in sem si zlomila roko. Več dni nisem povedala nikomur, potem pa je kost začela štrleti po svoje,« je opisala le enega izmed številnih nenavadnih dogodkov. Ugotovitvam zdravnikov je še bolj verjela, ko so ji povedali, da mutacija vpliva tudi na pozabljivost, saj je povedala, da ves čas pozablja.

Kot še piše britanski Guardian, ima podobno mutacijo tudi ženskin sin, njena hčerka pa bolečino čuti povsem običajno.