Test je mogoče izvesti tudi v zelo odmaknjenih krajih in bi lahko nadomestil običajne teste, ki so bolj invazivni in jih običajno izvajajo samo v večjih bolnišnicah.

Vsako leto zaradi tuberkuloze po svetu umre 240.000 otrok. Bolezen je sicer ozdravljiva in redko smrtonosna, če jo pri otrocih pravočasno ugotovijo in zdravijo. V več kot 90 odstotkih primerov smrti zaradi tuberkuloze pri otrocih gre za nezdravljene primere.

Trenutno teste izvajajo na podlagi izbljuvka iz spodnjega dela sapnika. Vzorec nato analizirajo s posebnimi napravami. Ker pa otroci, mlajši od petih let, sami ne morajo izpljuniti ustreznega izbljuvka, so deležni invazivnega in bolečega postopa, ki pogosto zahteva, da morajo v bolnišnici preživeti tudi noč.

Znanstveniki v Indoneziji in Etiopiji, ki so sodelovali z nizozemsko ustanovo za boj proti tuberkulozi KNCV, so sedaj odkrili postopek, kako je mogoče okužbo s tuberkulozo preveriti tudi s pomočjo stolice otrok.

Zelo velik potencial

»Potencial te metode je velik in pomeni, da imamo v svojih rokah metodo, ki lahko že na najnižji ravni zdravniške oskrbe diagnosticira tuberkulozo in omogoča testiranje na sto tisoče ljudi,« je dejala direktorica KCNV, kjer so razvili najnovejšo metodo, Kitty van Weezenbeek.

Laboratorijska specializantka KCNV Petra de Haas je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da bi lahko test rešil večino od 650 otrok, ki vsak dan umrejo zaradi tuberkuloze. »Vemo, da vsako leto umre četrt milijona otrok. Če bi vse testirali, bi jih lahko rešili vsaj polovico,« je dodala. »Gre za dejanski preboj, saj ga je mogoče izvesti v majhnih laboratorijih,« je še dejala.

Po podatkih Svetovne organizacije za zdravje (WHO) je lani za tuberkulozo umrlo najmanj 1,7 milijona ljudi, s čimer je ta bolezen, ki se prenaša kapljično po zraku, najbolj smrtonosna infekcijska bolezen na svetu. Kljub temu je tuberkulozi namenjena zgolj desetina sredstev, ki jih dobijo raziskave hiva/aidsa, dodaja AFP.