Britanska vlada je izrazila razočaranje nad odločitvijo poslancev, ki so v ponedeljek zvečer parlamentu podelili večjo vlogo pri brexitu, in jo označila za nevaren presedan. Ker premierka Theresa May odločitvi parlamenta nasprotuje, so vlado zapustili trije državni podsekretarji.

Britanski parlament je v ponedeljek pozno zvečer izglasoval amandma, ki poslancem omogoča, da glasujejo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu, ki ga je z EU sklenila premierka Theresa May. Za amandma, ki parlamentu daje večjo vlogo pri brexitu, je glasovalo 329 poslancev, od tega 30 iz vrst vladajočih konservativcev, 302 sta bila proti.

V sredo naj bi tako britanski parlament opravil več glasovanj o različnih možnostih glede brexita. Kot poroča BBC, bi lahko bili med možnostmi »mehkejši brexit« in drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora, vprašanje pa je, ali bo katera od možnosti dobila dovolj podpore. Ministrstvo za brexit je izrazilo razočaranje nad odločitvijo poslancev in poudarilo, da ruši ravnovesje med demokratičnimi institucijami ter postavlja nevaren in nepredvidljiv presedan.

Vlada je poslance pozvala k stvarnosti - vsaka opcija, ki je na mizi, mora biti izvedljiva v pogajanjih z EU, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva. Ker premierka Mayeva nasprotuje večji vlogi parlamenta pri brexitu, so po glasovanju odstopili trije državni podsekretarji v njeni vladi. To so državni podsekretar na zunanjem ministrstvu Alistair Burt, državni podsekretar na ministrstvu za zdravje Steve Brine in državni podsekretar na ministrstvu za gospodarstvo Richard Harrington.

Trojica je bila med 30 poslanci iz vrst konservativcev, ki so podprli dopolnilo o večji vlogi parlamenta pri brexitu.

Harrington je v odstopnem pismu poudaril, da se vlada igra ruleto z življenji in preživetjem velike večine ljudi v državi. Dodal je, da bo naredil vse, da se izognejo izstopu iz EU brez dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O peticiji za preklic brexita v ponedeljek

Britanski parlament bo o peticiji za preklic brexita, ki jo je podpisalo že 5,7 milijona Britancev, razpravljal prihodnji ponedeljek, piše na spletni strani parlamenta. Vlada je sicer v odgovoru na peticijo poudarila, da ne namerava preklicati brexita. »Vlada ponavlja, da je izstop iz EU v skladu z voljo ljudstva. To trditev moramo ustaviti in dokazati javno podporo obstanku v EU,« navaja peticija z naslovom Prekliči člen 50 in ostani v EU, ki so jo sprožili preteklo sredo. Pod njo se je doslej podpisalo več kot 5.700.000 ljudi.

Britanski parlament mora razpravljati o vsaki peticiji, ki zbere več kot 100.000 podpisov. Razpravo o tej peticiji za preklic brexita bo opravil prihodnji ponedeljek. Takrat bo razpravljal še o dveh drugih peticijah. Ena od teh poziva k drugemu referendumu o članstvu v EU, druga pa k izstopu ne glede na to, ali bo izstopni sporazum potrjen, navaja britanski BBC.