Kaj se bo zgodilo zadnje dni do brexitskega petka, je največja uganka v novejši britanski zgodovini. Brexitarji hladijo penino, saj ga pričakujejo kot »dan neodvisnosti«, ker upajo, da se bodo brexitski kaos in razhajanja v vladi in parlamentu končala z nesporazumnim odhodom iz EU, če poslanci 29. marca pred enajsto uro zvečer ne bi sprejeli nobene druge odločitve o brexitu. Nič ni zanesljivo ali predvidljivo.

Jutri naj bi odstopilo enajst ministrov

Danes se je skupina vplivnih konservativnih politikov »povabila« na srečanje s Thereso May v premierski podeželski rezidenci Chequers; zato, ker se je prijavil izzivalec za njen voditeljski položaj, ali zato, da bi jo prepričali, da bi njen brexit utegnili podpreti konservativni poslanci, ki so dvakrat glasovali proti, če bi obljubila, da bo odstopila pred naslednjo fazo brexitskih pogajanj. Downing street 10 je zanikal govorice, da je to pripravljena storiti. Medtem so (samo) trije ministri zanikali govorice, da skoraj polovica ministrov snuje politični »udar«, da bi se je znebili. Enajst (od 23) ministrov naj bi jutri z množičnim odstopom sprožilo rušenje premierke, če ne bo odstopila ali obljubila datuma svojega odstopa. Določili naj bi že tudi potencialna kandidata za vršilca dolžnosti premierja, ki sta oba javno podprla premierko.

Tretjega glasovanja o brexitu Mayeve najbrž ne bo

Brexitski minister Stephen Barclay, ki je dejal, da Mayeva ostaja za krmilom, je dodal, da bodo izredne volitve bolj verjetne, če bodo poslanci ta teden glasovali za eno od brexitskih opcij, ki si jih vlada ne želi. Konservativci se veliko bolj kot nesporazumnega treščenja iz EU bojijo izrednih volitev, na katerih bi zelo verjetno treščili z oblasti, se do konca sprli in razcepili. Premierka je po vrhu EU, na katerem so privolili v pogojno odložitev brexita (do 22. maja, če bi britanski parlament sprejel odhodni sporazum, oziroma do 12. aprila, če ga ne bi), napovedala tretje glasovanje za torek. Zdaj kaže, da se je kot velikokrat prej v tej brexitski sagi spet premislila, ker ji grozi že tretji poraz, saj »hat-tricka« porazov ne bi mogla politično preživeti. Vsem poslancem je pisala, da bo predlagala tretje glasovanje samo, če bo njen brexit deležen »zadostne podpore«.

Sedem brexitskih možnosti

Njen brexit ostaja v igri poleg šestih opcij, o katerih naj bi ta teden glasovali poslanci, da bi ugotovili, ali obstaja večina za eno od njih. To so: preklic petdesetega člena in s tem brexita, nov referendum, premierkin sporazum z dodatkom carinske unije z EU, premierkin sporazum z dodatkom carinske unije in dostopom do skupnega trga EU, sporazum z EU, podoben kanadskemu sporazumu o svobodni trgovini z EU, in nesporazumni odhod, ki so ga poslanci, sicer pravno neobvezujoče, enkrat že zavrnili. Brexitu nenaklonjeni finančni minister Philip Hammond pravi, da bi preklic brexita in nesporazumni odhod morali črtati, ker bi oba imela zelo resne in negativne posledice za Britanijo, drugi referendum pa je po njegovem razumen predlog.