»Še vedno verjamem, da je prava pot za Britanijo, da čim prej sporazumno zapusti EU, zdaj 22. maja,« je premierka Theresa May včeraj dejala poslancem, ki so jo do zdaj 108-krat slišali reči, da bo Britanija zapustila EU 27. marca. To se ne more več zgoditi v nobenem primeru, saj je obenem sporočila, da bo vlada parlamentu predlagala sekundarni zakon, ki bo brexitski datum najprej premaknil na 12. april. Opozorila jih je, da se bo to zgodilo tudi, če bodo glasovali proti, ker da je premik datuma »del mednarodnega zakona«, ker gre za dogovor z EU. Tej razlagi sicer nekateri pravniki na Otoku oporekajo.

Premierka je še brez rezervnega načrta

Mayeva obenem še vedno zbira glasove in pogum za tretje glasovanje o brexitskem sporazumu. Napovedala ga je za danes, a je poslancem, ki so ga že dvakrat odločno zavrnili, priznala, da z velikim obžalovanjem ugotavlja, da trenutno še nima zadostne podpore. Danes glasovanja tako ne bo. »Nadaljujem pogovore za pridobitev podpore, da bi o njem glasovali še ta teden in zagotovili brexit,« je dejala Mayeva.

Njen sporazum tako ostaja načrt A, ker nima načrta B razen izstopa iz EU brez sporazuma, ki ga noče in noče črtati kot možnost. Vsem, ki so to zahtevali, je neusmiljeno ponavljala, da lahko sami črtajo to opcijo tako, da glasujejo za njen sporazum.

Kdo bo imel v rokah vajeti brexita: vlada ali parlament?

O alternativnih opcijah bodo poslanci glasovali jutri. Pozno sinoči je bilo sicer predvideno glasovaje o predlogu skupine poslancev, po katerem bi poslanska zbornica, ne pa vlada odločala o tem, o katerih alternativah premierkinemu brexitu bodo poslanci glasovali. Mayeva je bil zelo proti temu, ker bi parlament tako vsaj začasno vladi odvzel vajeti brexita. Konservativnim poslancem je ukazala, naj glasujejo proti. Gre za tako imenovana indikativna pravno nezavezujoča glasovanja, ki naj bi pokazala, ali za kakšno od opcij obstaja večina v parlamentu.

Tudi Mayeva je govorila o alternativah v primeru nove zavrnite njenega sporazuma: »Avtomatični izid (če ne bi bilo večine za nobeno opcijo) je nesporazumni odhod. Poslanska zbornica ga je že zavrnila (dvakrat) in ga utegne zavrniti še enkrat. Alternative so drugačne oblike brexita ali drugi referendum. Bistvo pa je naslednje: če zbornica ne bi odobrila sporazuma o izstopu ta teden in če ni pripravljena sprejeti odločitve o nesporazumnem odhodu, bomo morali zaprositi za daljšo preložitev brexita. To bi pomenilo, da bomo morali tudi v Britaniji imeti evropske volitve in da ne bomo sposobni zagotoviti, da se bo brexit zgodil,« je pojasnila Mayeva.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, s katerim sta se prej srečala na Downing streetu 10, pa je premierki dejal, da je njen sporazum o brexitu pokojen in da ga mora opustiti. Medtem je peticijo za preklic brexita in obstanek v EU podpisalo več kot 5,5 milijona Otočanov. Peticija za nesporazumni odhod iz EU je zbrala 550.000 podpisov.