Na shodu so se protestniki oblekli v pisane kostume ter mahali z zastavami Evropske unije. Skupaj so se sprehodili od Hyde Parka do britanskega parlamenta, kjer se nadaljuje protest v podporo drugemu referendumu o brexitu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podporo shodu in drugemu referendumu sta med drugim izrazila londonski župan Sadiq Khan in škotska premierka Nicola Sturgeon.

Medtem pa se svojevrsten protest proti brexitu dogaja tudi na spletu. Spletno peticijo proti izstopu Združenega kraljestva iz EU je namreč podpisalo že rekordnih več kot štiri milijone ljudi. Občasno je bila stran zaradi navala obiska nedosegljiva. Britanski parlament mora sicer obravnavati vsako peticijo, podprto z več kot 100.000 podpisi.

Čeprav naj bi vedno več poslancev pozivalo Mayevo k odstopu, pa se premierka ne namerava vdati. V pismu poslancem je med drugim zapisala, da morda ne bodo v tretje glasovali o ločitvenem sporazumu, kar bi se moralo zgoditi predvidoma prihodnji teden. Sporazum bo namreč dala na glasovanje le v primeru, da bo ta že vnaprej užival zadostno podporo, je izpostavila v pismu.

V četrtek dosegli dogovor o preložitvi brexita

V primeru zavrnitve bi morala Velika Britanija zaprositi Bruselj za daljšo preložitev brexita, kar pa bi pomenilo izvedbo evropskih volitev, česar si premierka ne želi.

Britanci so junija 2016 z rahlo večino glasovali za izstop Združenega kraljestva iz EU. To bi se moralo po prvotnih načrtih zgoditi 29. marca, a je britanska vlada zaprosila za preložitev brexita.

Voditelji članic EU so na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o preložitvi brexita. V primeru potrditve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu prihodnji teden se brexit preloži do 22. maja, brez potrditve pa do 12. aprila ob pričakovanju, da se Britanci do takrat izrečejo o nadaljnjih korakih. Daljša preložitev je mogoča le, če bodo izvedli evropske volitve.