Konference v Washingtonu bi se moral udeležiti tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, a je obisk v ZDA po srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v ponedeljek predčasno končal, potem ko je iz Gaze priletela raketa na izraelsko ozemlje, Izrael pa je odgovoril z napadi na Hamas. Netanjahu je pred tem od Trumpa dobil priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto.

AIPAC je bil v ZDA vedno dvostrankarska zadeva, čeprav trenutno v odboru prevladujejo republikanci s predsednikom, ki je jasen, da so ZDA v sporu med Izraelci in Palestinci povsem na strani Izraela.

Prvi dan konference ni minil brez notranjih strankarskih obračunov, saj republikanci in demokrati tekmujejo, kdo bo bolj privržen Izraelu. Pence je tako kritiziral demokratske predsedniške kandidate, ki se niso prijavili k nastopu na konferenci.

Nanizal je vse, kar je Trump doslej storil za Izrael, med drugim priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta in selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. Trump je prav tako zaprl predstavništvo Palestincev v Washingtonu.

»Če pod predsednikom Trumpom svet ne ve ničesar drugega, pa ve to, da Amerika stoji ob strani Izraelu,« je dejal Pence in med drugim omenil odvzem sredstev agencijam ZN, ki naj bi bile protiizraelske. Na primer agenciji, ki skrbi za Palestinske begunce. Pence ni mogel mimo Irana in je zagotovil, da po umiku ZDA iz jedrskega sporazuma ne bo več denarja za mule v Iranu.

Pompeo ne razlikuje med nasprotovanjem potezam izraelske države in sovraštvom do Judov

Podobno je zvenel tudi nastop državnega sekretarja ZDA Mika Pompea, ki je antizionizem označil za antisemitizem, kar pomeni, da po njegovem ni nobene razlike v nasprotovanju potezam izraelske države in sovraštvu do Judov.

Trdnost vezi med ZDA in Izraelom so zagotavljali tudi demokrati, med njimi vodja senatne manjšine Chuck Schumer, ki je skupaj z drugimi posredno kritiziral kolegico iz Minnesote Ilhan Omar. Prva muslimanka v zveznem kongresu je pred kratkim izjavila, da se ji zdi, kot da nekateri kolegi izražajo zvestobo tuji državi.

Zaradi tega je predstavniški dom sprejel resolucijo z obsodbo antisemitizma in vseh drugih oblik nestrpnosti. Trump pa je na podlagi te izjave začel opozarjati, da je demokratska stranka postala antisemitska. Newyorška kongresnica Nita Lowey je to zavrnila z napovedjo, da bo kongres kmalu potrdil 3,8 milijarde dolarjev pomoči Izraelu.

Savdska Arabija obsodila ameriško priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto

Savdska Arabija je obsodila odločitev Trumpa, ki je v ponedeljek podpisal odlok o priznanju izraelske suverenosti nad Golansko planoto. Pri tem v Rijadu, ki je sicer glavni zaveznik ZDA v regiji, poudarjajo, da gre za jasno kršitev mednarodnega prava, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Kraljevina Savdska Arabija odločno zavrača in obsoja« priznanje izraelske suverenosti nad okupirano sirsko Golansko planoto, so po poročanju savdske tiskovne agencije SPA poudarili v Rijadu.

Pri tem so opozorili, da bo imela ameriška poteza »velike negativne učinke« na mirovna prizadevanja na Bližnjem vzhodu, pa tudi za stabilnost v regiji.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je sporočil, da se status Golanske planote z ameriškim priznanjem izraelske suverenosti nad tem območjem ni spremenil. »Politika ZN glede Golana je zapisana v zadevnih resolucijah Varnostnega sveta ZN in ta politika se ni spremenila,« je sporočil tiskovni predstavnik prvega moža svetovne organizacije Stephane Dujarric.

Rusija je danes znova opozorila, da bo imelo Trumpovo priznanje negativne posledice za regijo, zlasti v povezavi s sirskim konfliktom. Ta odločitev je le še en korak Washingtona v nasprotju z mednarodnim pravom, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. To bo imelo po njegovih besedah definitivno negativne posledice tako za bližnjevzhodni mirovni proces kot za splošno ozračje za politično rešitev v Siriji.

Do Trumpove odločitve je bil kritičen tudi Bahrajn, ki je pozval k spoštovanju mednarodnega prava. »Bahrajnsko zunanje ministrstvo potrjuje, da je Golanska planota arabsko in sirsko ozemlje, ki ga je Izrael okupiral leta 1967, kar je potrjeno v resolucijah Varnostnega sveta ZN,« so sporočili v Manami.

V Siriji so se že v ponedeljek odzvali, da Trump s tem priznanjem izraelske suverenosti nad Golansko planoto flagrantno krši mednarodno pravo in ustanovno listino Združenih narodov. Na sirskem zunanjem ministrstvu so ocenili, da gre za agresivno potezo Trumpa, ki nima nobene pravne avtoritete, da legalizira okupacijo Golanske planote

Trump je v ponedeljek v Beli hiši ob prisotnosti Netanjahuja podpisal razglasitev priznanja izraelske suverenosti nad Golansko planoto, ki je po mednarodnem pravu sicer del Sirije.

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, kasneje pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava.