Z območja Gaze je bilo od četrtka zvečer proti Tel Avivu in drugim območjem v Izraelu izstreljenih 11 raket, od tega štiri davi, je sporočila izraelska vojska. Približno polovico je prestregla izraelska protiraketna obramba.

V izraelskem glavnem mestu je bilo slišati sirene, ki so se sprožile ob napadu, in eksplozije. Sirene so se sprožile tudi v obmejnem mestu Sderot, kjer so po navedbah lokalnih oblasti ostanek rakete našli na enem od šolskih dvorišč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelske oblasti so odgovornost za raketni napad pripisale Hamasu, ki nadzoruje območje Gaze. Gibanje je zanikalo odgovornost. "Izstreljevanje raket z območja Gaze je v nasprotju z nacionalnim konsenzom," so povedali na palestinskem notranjem ministrstvu, ki ga vodi Hamas. Napovedali so ukrepe proti kršiteljem.

Vojska je na to odgovorila z obstreljevanjem "terorističnih ciljev" na območju Gaze. Napadli naj bi okoli 100 ciljev, pri čemer so bili po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva poškodovani štirje ljudje.

Konflikt med Izraelci in Palestinci se je nevarno zaostril že novembra lani, ko je bilo na območje Izraela izstreljenih 500 raket in minometnih granat. Pri tem je bil ubit en izraelski vojak, v protinapadih pa sedem Palestincev.

Že od marca lani pa na obmejnem območju med Gazo in Izraelom vsak teden potekajo protesti, na katerih je bilo po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih več kot 260 Palestincev, več tisoč pa ranjenih.