Jeseniški hokejisti so po številnih razočaranjih v letošnji sezoni naposled doživeli olajšanje z uvrstitvijo v polfinale alpske lige. Potem ko so se komaj prebili v končnico tekmovanja, so praktično čez noč pristali med favoriti za končno zmagoslavje. Na prvi stopnički so v seriji na štiri zmage v velikem slogu brez poraza izločili lanskega prvaka iz Asiaga.

Kalvarija železarjev se je začela lani spomladi, ko se je zapletalo pri iskanju novega vodstva. Ker ni bilo kandidata za prevzem kluba, je nov mandat po začetnem omahovanju sprejel Anže Pogačar. Jesenice so v negotovih časih izgubile pomembne hokejiste, ki so pripomogli k osvojitvi državnega naslova, kar je botrovalo neprepričljivemu začetku nove sezone. Po porazu z Olimpijo v finalu slovenskega pokala so gorenjski hokejisti tudi v alpski ligi nadaljevali v počasnem ritmu. Serija porazov s tivolskim tekmecem je odnesla trenerja Gabra Glaviča, izpraznjen položaj je zasedel novinec med trenerji Marcel Rodman. Tudi njegov začetek v Podmežakli ni bil najuspešnejši, a so se Jesenice pod njegovim vodstvom počasi dvigovale in »podivjale« na vrhuncu sezone.

»Prebudili smo moštvenega duha, kar nam je manjkalo, ko sem prevzel ekipo. Pristop igralcev je na visoki ravni. V četrtfinalni seriji z Asiagom so se vsi podredili igri in skupnemu cilju. Ko v garderobi rečemo, da bomo zmagali tekmo, imajo naše besede veljavo, saj uresničimo načrt,« pravi trener Marcel Rodman, ki je za dvig moštva uporabil znanje in izkušnje iz bogate igralske kariere. Jeseničani so nadigrali italijanskega tekmeca brez treh poškodovanih nosilcev igre (Čimžar, Kalan, Stojan), v vratih je blestel Matt Climie, ki je proti Asiagu prejel le štiri gole. Za prihod kanadskega vratarja se je Rodman pred mesecem dni posebej angažiral in mu namenil posebne treninge za izboljšanje kondicije. Jeseničani so postali tako suvereni, da zmagujejo tudi takrat, ko se tekme lomijo. Več kot dva tisoč navijačev je v Podmežakli z navdušenjem pospremilo vstop v polfinale, kjer železarje čez teden dni čaka vodilno moštvo rednega dela Brunico. »Ko igramo našo igro, ni pomembno, kdo nam stoji nasproti. Spoštujemo vsakega, a se nikogar ne bojimo,« je dodal Rodman, ki si želi slovenskega finala z Olimpijo.

Ljubljančanom se zapleta četrtfinalna serija z Rittnom, ki so ga sami izbrali za nasprotnika. Olimpija je v Tivoliju slavila s 3:0 in 6:2, a brez doseženega gola visoko izgubila na Južnem Tirolskem (0:4, 0:5). Na razplet serije vpliva utrujajoča šesturna vožnja z avtobusom po ovinkastih cestah. Doslej nobena ekipa ni pripotovala na prizorišče že dan pred obračunom, a so tradicijo prekinili Italijani, ki so včeraj prispeli v Ljubljano. Podčrtati velja, da bodo nocojšnji tivolski obračun z začetkom ob 19.15 pričakali spočiti. »Nihče ni pričakoval, da bo imela domača ekipa tako veliko prednost. Tudi mi se bomo že v sredo odpravili v Renon, da bomo v čim boljši pripravljenosti pričakali šesto tekmo. Ritten je močna ekipa. O njegovi kvaliteti sem se že večkrat prepričal. Vprašanje, ali so se tega zavedali tudi igralci,« meni ljubljanski trener Jure Vnuk. Olimpija bo še naprej nastopala brez napadalca Mihe Zajca, ki zaradi poškodovane rame nosi opornico.