Profesor Amnon Shashua in Ziv Aviram nista novinca na področju umetne inteligence in računalniškega vida. Pred leti sta ustanovila podjetje Mobileye, ki se ukvarja z razvojem tehnologije za pomoč pri vožnji in preprečevanju prometnih nesreč s pomočjo umetne inteligence in vizualnih zaznav. Podjetje je leta 2017 odkupil Intel in zanj plačal 15,3 milijarde dolarjev, sistem pa medtem uporablja že okoli 30 milijonov avtomobilov na svetovnih cestah. Kljub vrtoglavi vsoti se izraelska poslovneža nista upokojila, temveč sta se lotila novih izzivov. Po preprečevanju prometnih nesreč sta se odločila preprečiti tudi nekatere družabne. Najnovejši izdelek njunega podjetja OrCam namreč prepoznava ljudi, ki jih srečate, in vas opozori, kdo so, kaj počnejo, od kod jih poznate in še kaj koristnega.

Obraze bere kot odprto knjigo

Naprava se imenuje myme in izkorišča napredno umetno inteligenco za prepoznavanje obrazov. Če ste človeka že srečali in ga vnesli v osebno bazo podatkov, njegov obraz prepozna v hipu, ključne podatke pa posreduje na vaš mobilni telefon ali pametno uro. Kaj natančno naj vam naprava posreduje, določite sami, posameznike pa lahko razporedite tudi v več različnih krogov. Od sodelavcev, poslovnih partnerjev in prijateljev do družinskih članov.

Pametna kamera myme skenira tudi podatke z vizitk in družbenih omrežij, tako da že po prvem srečanju lahko dobite vse dostopne podatke o novih poznanstvih. Vse skupaj pa lahko uskladite tudi s koledarjem, da boste vedeli, kdaj ste koga nazadnje srečali.

Ker se to sliši izredno invazivno, pri podjetju zagotavljajo, da vaše obdelave podatkov ne bodo zlorabili vdiralci v spletni oblak, saj so vse informacije, ki jih ima naprava, shranjene na njej in se ne izvažajo na spletne strežnike. Kamera prav tako ne snema ali shranjuje posnetkov, temveč zgolj prepoznava okolje. Vseeno pa je uporaba starostno omejena. Podjetje namreč prodajo omejuje na kupce, ki so stari vsaj 16 let.

Naprava premore 13-megatočkovno kamero, njena teža pa znaš vsega 17,2 grama. Na prvi pogled spominja na magnetne sponke, s katerimi tekstilne prodajalne preprečujejo krajo oblačil. Pri podjetju OrCam upajo, da bo naprava uporabnike obvarovala pred številnimi neprijetnimi trenutki, ko preprosto pozabimo ime znancev ali pa nas na ulici oziroma zabavi ogovori nekdo, ki nas očitno pozna, mi pa preprosto ne vemo, za koga gre. Ker naprava konstantno skenira obraze v okolici, zmore tudi opozoriti na navzočnost oseb, ki jih sami še nismo opazili. To je koristno, če v množici koga iščemo. Nič manj pa v primeru, ko se želimo komu izogniti.

Kljub zanimivim obljubam podjetja ostaja vprašanje, kako uspešna bo naprava pri odpravljanju nerodnih situacij. To ji bo namreč uspelo, dokler svet ne izve za njen obstoj. Ker je dokaj očitna, namreč odpira povsem nove dileme. Če sogovornik opazi, da uporabljate myme, bo zagotovo posumil, da ne vemo, kdo je, in da ves pogovor temelji zgolj na prišepetavanju pametne vohunske kamere. Cena se giblje okoli 350 evrov.