Kaepernicka, ki leta 2016 ni želel stati med himno v znak protesta zaradi rasnih krivic in policijskega nasilja nad temnopoltimi, je ameriški predsednik Donald Trump močno kritiziral, zatem pa še pozval lastnike ekip, naj odpustijo igralce, ki med ameriško himno v znak protesta pokleknejo ali dvignejo pesti.

Kaepernick je tako kot Reid, ki igra v obrambi na položaju tako imenovanega safetyja, tožil ligo, da so se moštva dogovorila, da mu nihče ne bo ponudil nove pogodbe, potem ko se mu je zadnja iztekla marca 2017.

Liga NFL in igralca so se v tajni poravnavi, ki je bila sklenjena prejšnji mesec, dogovorili, da bosta igralca prejela približno 8,8 milijona evrov, poroča Wall Street, ki je za znesek odškodnine izvedel od neimenovanih virov. Ni pa znano, koliko bo prejel vsak izmed dvojice, ki je igrala za moštvo San Francisco 49ers, in koliko jima bo ostalo, ko bosta plačal sodne stroške.

Če bi zadeva šla na sodišče, bi lahko 31-letni Kaepernick glede na pogodbo sindikata igralcev prejel do trikrat višjo vsoto denarja, kot jo je izgubil zaradi dogovarjanja ekip, iztržil bi torej lahko celo do 80 milijonov evrov. Igralca sta trdila, da ju lastniki klubov niso želeli, ker sta v znak protesta klečala med ameriško himno, Kaepernick tako zadnji dve sezoni ni igral za noben klub, Reid pa je šele sredi lanske sezone podpisal s Carolino.

Se je pa na Kaepernickovo stran postavil športni velikan Nike, ki je lani septembra podpisal s športnikom pogodbo in z njim posnel tudi odmeven oglas: »Verjemi v nekaj. Čeprav to pomeni, da žrtvuješ vse,« s katerim naj bi Nike mastno zaslužil.

NFL, najbogatejša športna liga na svetu, je lani maja sprejela pravilo, ki zahteva, da igralci med himno stojijo ali ostanejo v slačilnici, a je julija to pravilo prenehalo veljati, saj se je s sindikatom igralcev dogovorila, da bo odpravila pravila glede obnašanja igralcev med predvajanjem himne.