Komisar lige NFL Roger Goodell po poročanju angleškega BBC meni, da bi lahko polemike okoli nedavnega dogajanja »zmanjšale povezovalno moč ameriškega nogometa«, pri čemer se je obrnil na klube, s katerimi želi priti do skupne rešitve. V pismu je izpostavil, »da je dogajanje ovira odprtim pogovorom in napredku ter da verjame, da bi morali vsi stati ob igranju himne, saj je ta zelo pomemben del ameriškega nogometa«.

»Želimo počastiti zastavo in našo domovino, kar navijači od nas tudi pričakujejo.« »Prav tako zelo resno jemljemo naše igralce in njihove poglede ter zaskrbljenost nad perečimi družbenimi problemi«.

Kot prvi, ki se je odločil protestirati na takšen način je nekdanji podajalec ekipe San Francisco 49ers Colin Kaepernick, ki je to storil na pripravljalni tekmi v predsezoni. Z gesto, ki so jo v Ameriki poimenovali "taking the knee" (igralci ob igranju ameriške himne Star-Spangled Banner pokleknejo op. a.), je želel 29-letni Američan izpostaviti rasno neenakost in opozoriti na policijsko nasilje nad temnopoltimi.

Vse skupaj je namesto, da bi prisluhnil, zaostril ameriški predsednik Donald Trump, ki je NFL pozval k izključitvi igralcev, ki na takšen način protestirajo. Goodell bi se namesto tega raje pogovoril s klubi: »Liga NFL je najboljša, ko smo znotraj nje povezani. V tem duhu želim naslednji teden začeti pogovore, s katerimi se bomo soočili z izzivom. V duhu enotnosti in pozitivnosti.«

Trump je zaostril proteste in brcnil mimo pri davkih

Ravno Trumpov oster nastop proti protestom je prepričal tudi številne druge igralce, da so storili podobno, kar je čez lužo dvignilo veliko medijskega prahu. Ob tem je ameriški predsednik za nameček brcnil mimo, ko je ligo NFL obtožil, da prejema od države izdatne davčne olajšave, rekoč, da se bo o tem pozanimal in ukrepal: »Zakaj prejema liga NFL ogromne davčne olajšave, hkrati pa ne spoštuje naše zastavne, himne in države? Spremenite davčni zakon!«

Na tvit Trumpa je odgovoril predstavnik za stike z javnostjo in opozoril, da liga NFL ni oproščena davkov od leta 2015. In celo pred tem so se davčne olajšave nanašale le na manjši del prihodkov tekmovanja. Dohodki lige se po podatkih Independenta na letni ravni ustavijo nekje pri desetih milijardah dolarjev, medtem ko so davčne olajšave veljale le za dohodek glavne pisarne, in sicer v višini devet milijonov dolarjev (2014).

Posamezni klubi po drugi strani plačujejo zvezne davke in ne prejemajo davčnih olajšav. Zaradi tega ni povsem jasno, kaj ameriški predsednik pravzaprav sploh lahko stori, poleg tega, da nesmiselno grozi in zaostruje spor z igralci, ki zgolj izražajo svojo zaskrbljenost, s še naprej družbeno zelo problematično rasno diskriminacijo.

Pogovori vodstva in klubov bodo na sporedu naslednji teden.