Čeprav se zdi, da so največje športne zvezde nogometaši, ni čisto tako. Pretekli teden je bila podpisana najvišja pogodba v zgodovini športa, s katero bo en sam športnik v dvanajstih letih zaslužil kar 430 milijonov ameriških dolarjev. Podpisal pa jo je trenutno najboljši igralec bejzbola v ZDA Mike Trout, igralec kluba Los Angeles Angels. V klubu igra že od leta 2009 in lastnik kluba Arte Moreno je očitno želel, da tam ostane vse do konca svoje kariere, saj mu je bajno pogodbo ponudil dve leti pred iztekom sedanje pogodbe.

Harper se je lahko odločal

To pa še zdaleč ni edini megabejzbolski dogovor. Pred le dvema tednoma je bil podpisana pogodba med igralcem Bryceem Harperjem in klubom Philadelphia Phillies, ki je športniku zagotovila 330 milijonov dolarjev v trinajstih letih. S tem, da se je Harper lahko odločal, ali ne bi raje podpisal pogodbe s klubom Washington Nationals, ki mu je ponujal 200 milijonov za deset let in še dodatnih 100 milijonov od konca aktivnega igranja do njegovega 60. leta. K temu je treba dodati še dve zelo izdatni pogodbi, ki sta ju prav tako podpisala igralca bejzbola: Manny Machado je dobil pogodbo za 300 milijonov dolarjev, Nolan Arenando pa za 260 milijonov.

Te pogodbe so tudi med najvišjimi pogodbami v zgodovini športa. Med najvišje pogodbe sodijo pogodbe še dveh igralcev bejzbola. Giancarlo Stanton, ki ima trinajstletno pogodbo za 325 milijonov dolarjev, ter nekdanji igralec bejzbola in sedanji zaročenec Jennifer Lopez Alex Rodriguez, ki je edini športnik v zgodovini, ki je podpisal dve pogodbi, vredni več kot 250 milijonov dolarjev. Med njih se uvrsti le še boksar Canelo Alvarez, ki ima petletno pogodbo za enajst dvobojev, vredno 365 milijonov dolarjev.

Rekorder je Floyd Mayweather

To pa so vsote, o katerih košarkarji ali nogometaši lahko le sanjajo. Najboljše nogometne pogodbe so za skoraj dvesto milijonov dolarjev nižje od najvišjih bejzbolskih. Sicer pa primat naj pogodbe športnika, ki ni vezana na športno udejstvovanje, drži boksar Floyd Mayweather, ki je s produkcijsko hišo Showtime leta 2013 podpisal pogodbo za 30 mesecev oziroma komentiranje šestih boksarskih dvobojev za neverjetnih 450 milijonov dolarjev. Mayweather je tudi eden redkih športnikov v zgodovini športa, ki je zaslužil več kot milijardo dolarjev.

Seveda je vprašanje, zakaj so pogodbe v bejzbolu tako visoke, če pa podatki kažejo, da priljubljenost tega športa pada. Razlog je v tem, da ameriška profesionalna liga v tem športu nima določene najvišje vsote pogodbe, tako kot jo ima denimo košarkarska liga NBA. Ameriški časopis USA Today med razlogi za visoke pogodbe navaja še zelo dolgo sezono igranja, saj odigrajo 162 tekem na leto, kar pomeni visoke zaslužke iz televizijskih pravic.

Zvezdnik v skromni hiši

Ne glede na vrtoglave zneske, ki jih zasluži, in na opise, da je med najboljšimi igralci bejzbola vseh časov, pa je Mike Trout zelo skromen dečko. Verjetno je zaradi tega tako zelo priljubljen. Šele pred tremi leti se je izselil iz hiše svojih staršev v New Jerseyju, čeprav je tedaj že zaslužil malce več kot sto milijonov dolarjev. Namesto da bi tako kot drugi športni superzvezdniki živel v superluksuzni vili, živi v hiši z dvema spalnicama in veliko zemlje, da se lahko posveča lovu in ribolovu. Hišo nedaleč od hiše svojih staršev je kupil za 270.000 dolarjev.

Sicer ima med sezono v Kaliforniji v najemu malce večjo hišo, toda njegov dom ni nič kaj bahav. Morebiti si bo omislil novega, ko bosta s soprogo povečala družino. Od leta 2017 je poročen s srednješolsko ljubeznijo Jessico Cox, ki je kljub soprogovi slavi še vedno učiteljica v lokalni šoli. Kmalu po poroki ju je doletela tragedija, saj je umrl Troutov svak in dober prijatelj Aaron Cox, tudi igralec bejzbola. Samomor je storil dva dni po tem, ko je končal svojo športno kariero. Sicer je bil Trout že prej raje zunaj medijske pozornosti, od tega dogodka dalje pa se je razen sponzorskih obveznosti popolnoma umaknil iz javnosti. Zakonca Trout sicer slovita po dobrodelnosti in psu Junu, ki je tudi zvezdnik njunih spletnih profilov.