Feijoada je tradicionalna brazilska jed iz črnega fižola in več različnih kosov svinjine. Bogatemu in okusnemu golažu, ki bi mu pri nas lahko mirno rekli fižolada, pravijo tudi kralj fižolovih jedi, Brazilci ga obravnavajo celo kot golaž za dušo in najboljšo jed na svetu. Zanje to predstavlja nekakšno črno platno, na mizi dopolnjeno z barvami, ki predstavljajo brazilsko zastavo: črna je kuhana fižolada, bela je priložen riž, zelena je peteršilj, rumena pa pomaranča, ki se jo obvezno postreže poleg. Fižolado sestavlja precej nenavaden nabor različne svinjine, ki je po dolgem kuhanju mehka in sočna, črni fižol pa ji poda specifično barvo in okus. Pravijo, da je bila to sprva jed brazilskih sužnjev, saj v izvirniku vsebuje najslabše kose svinjine, kot so uhlji, rep in parklji. Številni gurmani še danes prisegajo na te izvirne sestavine, ampak jed je prav odlična tudi z boljšimi kosi mesa (kot v tokratnem receptu). Zagotovo bi takšne kose izbrali tudi tisti nesrečni sužnji, če bi jim le bili na voljo, dandanes pa jed pripravljajo tudi iz govedine in drugih vrst mesa, pa naj bo to kuhano ali pečeno, zelo dobro se obnesejo celo ostanki pečenke, govedina iz juhe…