Naan kruh po tem receptu je mehak, dišeč, lep in tako zelo dober, pa še čisto vsakič uspe.

Preden pa si pogledate, na kaj je treba biti pozoren pri pripravi naan kruha, pa še nekaj idej za pripravo različnih kruhkov:

Burger bombetke

Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke

Porovi kruhki

Slasten kruh s pivom in sirom

Ajdove palačinke

Za lažjo pripravo naan kruha pa še nekaj informacij:

• Lahko uporabite tudi le belo pšenično moko.

• Namesto grškega jogurta lahko uporabite tudi navaden jogurt.

• Kruhke ob peki lahko mažete tudi z oljem ali pa le maslom brez česna (če vam česen ni všeč).

• Kruhke lahko spečete tudi na ponvi za peko palačink.

• Kruhki so najboljši topli, dobri pa so tudi sobne temperature.

• Kruhke lahko shranite en teden v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Kruhke lahko tudi zamrznete, nato pa pustite, da se na sobni temperaturi odmrznejo (enako dobri so, kot sveži!)

Da pa vam kombiniranje naan kruhov z glavno jedjo ne bo delalo težav, pa še nekaj receptov za jedi, kamor bo naan kruh odlično sodil:

• z juhami: Čili con carne, Kremna špargljeva juha, Juha iz rdeče leče z zelenjavo

• s solatami: Solata s česnovimi gamberi, korenčkovimi rezanci in jajcem, Solata s skušo in limetino-ingverjevim prelivom, Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

• z ostalimi jedmi: Mehiška jajca, Pečenice v papričini omaki, naan sendvič s falaflom, pečeno zelenjavo in avokadovim prelivom.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 8 kruhkov)

2 dcl tople vode

2 žlici medu

1 paketek (7 g) suhega kvasa

250 g polnozrnate pšenične moke

190 g pšenične moke

1/2 žličke pecilnega praška

2 žlički soli

1 jajce

65 g (grškega) jogurta

50 g masla

2 stroka česna

malo olja

PRIPRAVA

V posodo mešalnika zlijte toplo vodo, nato pa vanjo najprej umešajte med, nato pa še kvas in pustite, da vsaj 10 minut počiva, oziroma da se kvas aktivira in se pojavi pena. V večji posodi zmešajte presejeni moki, sol in pecilni prašek. Mešalnik dajte na najnižjo hitrost, nato pa v mešalnik h kvasovi vodi stresite mešanico mok, grški jogurt in jajce ter pustite, da se vse zmeša. Nato dajte mešalnik na višjo hitrost in pustite, da mešalnik tri minute mesi testo. Srednje veliko skledo namastite z malo olja, nato pa vanjo položite kepo testa ter jo pokrijte ter pustite, da vsaj eno uro vzhaja na toplem na dvakratno velikost.

Kepo vzhajanega testa nato položite na rahlo pomokan pult, razdelite na osem delov, nato pa vsak del oblikujte v majhno kroglico.

V kozici stopite maslo, nato pa vanj položite sesekljan česen ter kuhajte nekaj minut – pazi, da se česen ne obarva, ker bo sicer zagrenil. Maslo nato precedite, da dobite česnovo maslo. Ponev dobro segrejte, kroglico pa razvaljajte v obliko diska, na približno 1 centimeter.

Nato disk premažite z maslom ter položite na ponev z maslenim delom spodaj. Nato tudi zgornji del premažite z maslom ter obrnite, ko se na testu začnejo delati mehurčki in so robovi zlato obarvani – približno minuto ali minuto in pol. Disk obrnite ter nato peci še približno minuto. Nato kruhke zavijajte v krpo, da ostanejo topli in mehki.

Kruhke postrezite z juho, solato ali katero drugo jedjo – veliko idej najdite v prvem delu tega recepta.