Danes lahko v vsaki trgovini kupimo temne in svetle, »zlate« rozine. Zmotno je mišljenje, da so temne rozine pridelane iz rdečih sort grozdja, svetle pa iz belih. V resnici temne rozine pridobivajo na naraven način, s sušenjem na soncu, pri pridobivanju svetlih pa uporabijo peči in žveplo, ki prepreči naravno temnenje. Najbolj znane vrste rozin so thompson, zante currant, sultana (sultanine) in corinthian (s peškami), med njihove največje države pridelovalke pa se uvrščajo ZDA, Avstralija, JAR, Grčija, Turčija in še nekaj drugih sredozemskih držav.

Strokovnjaki menijo, da je uživanje rozin zdravo, čeprav vsebujejo veliko sladkorja, saj so zelo bogate tudi z vitamini in minerali, med drugim z železom, vitamini B, bakrom, kalijem, kalcijem in borom, zato znižujejo krvni tlak, pospešujejo prebavo in skrbijo za močne kosti. Rozine lahko uživamo surove, odlične so v kombinaciji z oreščki, pri nas pa se predhodno namočene v rumu pogosto uporablja za različno pecivo, denimo za potice, zavitke, šarklje in podobno. Tudi za zavitek po tokratnem receptu.

Skutni zavitek z rozinami

200 g moke za vlečeno testo, 20 g oljčnega olja, 30 g masla (za mazanje testa in vlečenje), 1,2 dl vode, 1 čajno žličko kisa, ščepec morske soli. Za nadev še 100 g rjavih rozin, 500 g nepretlačene skute, 100 g zmehčanega masla na sobni temperaturi, 1,5 dl kisle smetane, 75 g sladkorja, 3 jajca, 2 žlici (piškotnih) drobtin, lupino polovice limone, 2 žlici ruma, ščepec morske soli. Za premaz še 60 g masla, 1 dl sladke smetane, 1 rumenjak.

Maslo za mazanje testa pristavimo, stalimo in odstavimo na toplo. Moko presejemo v skledo. Na sredi naredimo jamico, v katero zlijemo olje. Dodamo ščepec soli, nato pa postopoma prilivamo mlačno vodo, ki smo ji dodali kis, in umesimo gladko testo. Ko je testo primerno gosto, ga pregnetemo. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo s staljenim maslom in ovijemo s prozorno folijo. Na hladnem naj počiva vsaj slabo uro, še bolje pa čez noč. Rozine po potrebi preberemo, temeljito operemo in odcedimo ter prelijemo z rumom, ki naj ga popolnoma vpijejo. Za nadev v skledo damo zmehčano maslo, sladkor, rumenjake in ščepec soli. Na vse skupaj drobno naribamo limonovo lupino, nato pa z električnim mešalnikom penasto umešamo. Beljake stepemo v trd sneg. Penasti mešanici po vrsti dodamo ožeto in pretlačeno skuto, kislo smetano, piškotne drobtine in z rumom napite rozine. Dobro premešamo, nazadnje pa previdno vmešamo še beljakov sneg. Spočito testo položimo na pomokan pult, ga pomokamo in razvaljamo na krog s premerom pol metra. Testo tanko namažemo s preostalim staljenim maslom, da ga lažje vlečemo. Testo preložimo na pomokan prt, kjer ga s pomočjo hrbtne strani dlani čim tanjše razvlečemo. Pustimo ga počivati slabih 10 minut, da se nekoliko posuši. Pečico segrejemo na 180 °C. Maslo za premaz pristavimo, stalimo in odstavimo. Primešamo mu sladko smetano. Polovico razvlečenega testa namažemo s pripravljenim skutnim nadevom. S pomočjo prta ga začnemo zvijati na nadevani strani. Zvitega položimo v pekač, po katerem ga previdno (da se ne strga) ustrezno oblikujemo. Nazadnje ga s pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo z mešanico masla in smetane. Pekač z zavitkom za slabe pol ure porinemo v segreto pečico. V preostali premaz gladko razmešamo rumenjak. Pekač vzamemo iz pečice, zavitek pa namažemo z rumenjakovim premazom. Nato zavitek pečemo še slabih 10 minut, da se zlato rjavo obarva. Ko se nekoliko ohladi, ga narežemo in posujemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo še toplega ali hladnega, zraven pa lahko ponudimo vaniljev sladoled, vinski šodo ali kakšno sadno omako.