Juhe, enolončnice, curryji in čiliji so čudoviti vsak dan v letu, najboljši pa prav v hladnejših dneh. Dokler se zima dokončno ne poslovi, pa poskusite še katero izmed spodnjih poslastic:

Kremna zelenjavna juha z lečo

Odličen čili con carne za mrzle dni

Ribja juha

Jesensko-zimska paradižnikovo-korenčkova juha

Juha iz rdeče leče z zelenjavo

Pa si poglejmo, kaj vse potrebujete za pripravo bujte repe:

• kislo repo

• proseno kašo

• čebulo in česen

• začimbe: sladko papriko, majaron, lovorjev lis, sol in poper

• moko in olje

Tako kot z večino zimskih enolončnih in juh, je tudi pri bujti repi značilno to, da je juha boljša naslednji dan in da je najboljše, da je na enkrat skuhate več in imate za večkrat.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 1 osebo)

500 g kisle repe

5 poprovih zrnc

1 lovorjev list

1 l vode (plus več po potrebi)

80 g prosene kaše

4 žlice olja

1 manjša čebula

4 stroki česna

2 žlici moke

1 žlica mlete sladke paprike

1/2 žličke majarona

1 žlička soli

poper

PRIPRAVA

V velik lonec dajte kislo repo. Če se vam zdi prekisla, jo prej splaknite. V lonec dajte še poprova zrnca in lovorjev list in repo zalijte z vodo. Repo zavrite in kuhajte približno 30-40 minut.

Nato na repo stresite proseno kašo in kuhajte še 15 minut. V ponvi segrejte olje in dodajte sesekljano čebulo ter kuhajte toliko časa, da se čebula zmehča. Nato dodajte moko, dobro premešajte in kuhajte vsaj pet minut. Nato dodajte sesekljan česen in kuhajte, da zadiši. Dodajte še mleto papriko, majaron in sol in dobro premešajte ter kuhajte še minuto.

Prežiganje nato dobro umešajte v repo in kuhajte še 10 minut. Če je bujta repa pregosta, dodajte še malo vode. Bujto repo zavrite, poskusite in dosolite ter popoprajte po potrebi. Že želite lahko v pripravljeno bujto repo umešate še kuhano in narezano pečenico ali kranjsko klobaso, čudovita pa je tudi le s kosom kruha ali pa čisto brez vsega. Bujto repo popoprajte, postrezite in uživajte.